A hét második felében kezdődik a felmelegedés
Hírek
2023. aug. 8.

A hét második felében kezdődik a felmelegedés

A hét második felében kezdődik a felmelegedés. Szombaton és vasárnap kiránduló időre számíthatunk. Jövő hét elejére pedig már újra elérhetjük a 30 fokot is.

Az elmúlt időszak szeszélyes időjárása mindenkit megpróbáltatások elé állított. A rengeteg csapadék miatt térségünkben több települést is elárasztott a Sajó. Bár mára már javulni látszik a helyzet. A 2527-es összekötő úton már feloldották a lezárást. Erről tett ki tájékoztatást közösségi oldalára Sajóvelezd önkormányzata. Augusztus elején még mindenki a jó időre számít. Olyankor sokkal jobb a kedvünk, míg az esős, borús napok a közérzetünkre is negatív hatást gyakorolnak. A tartós kánikula utáni lehűlés fáradékonyságot és fejfájást is okozhat. Az emberek nem nagyon tudják hogyan öltözködjenek, volt aki hosszú ruházatban, volt aki rövidben indult útnak. Talán ilyenkor a legcélravezetőbb a réteges viselet.

„Réteges öltözködést javaslom mindenkinek és magamnak is, hogy legyen mit levenni, vagy vissza felvenni. Az egészséges szervezetet is megviseli ez a változékony időjárás, főleg az érrendszeri betegeket különösen. Sétálni és mozogni kell, levegőn lenni ettől függetlenül” - mondta Nagy Lászlóné.

Az Ózd Városi Strandfürdő parkolója szinte teljesen kihalt. Nem indult túl jól a hónap a létesítményben, hiszen ki az, aki ilyenkor szívesen mártózik meg a medence vizében? Ennek megfelelően a látogatottsági mutatók tekintetében jelentős visszaesés tapasztalható.

„Július elején nagyon kedvező két, két és fél hetünk volt a strandolás szempontjából, de utána sajnos megint elromlott az időjárás. Az utóbbi hetekben jellemzően csak az úszók járnak, nagyon kevés vendég látogatja a strandot az időjárás miatt, hiszen 25 fok alatt tapasztaltuk, hogy nem nagyon jönnek a strandolók. Ráadásul, ha mozog a levegő, fúj a szél akkor főleg elkerülik a strandot. Az úszóknak nem lankadt a kedve. Reggel és este is járnak rendszeresen” - nyilatkozta Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport- és Élményközpont ügyvezetője.

Mostanában hidegfront, illetve egy enyhe ciklon alakította Ózd időjárását. A légörvénynek köszönhetően tegnap hidegebb levegő áramlott a Kárpát-medencébe, és ez még folytatódik egy ideig. Szerdán még kimondottan hűvös időre készülhetünk, a maximumok is 25 fok alatt maradnak. Záporra, zivatarra még csütörtökön is lehet számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján azért a nyár még nem ért véget. Ugyanis a következő időszakban elkezdődik a lassú, de fokozatos melegedés.

„Ennek a hétnek a második felében azért már megkezdődik a fokozatos melegedés. A szerda estére, csütörtökön érkező hidegfrontot kell csak idézőjelesen túlélni. Utána már ismét a melegedés útjára lépünk, és a jelenlegi középtávú előrejelzés alapján azért úgy tűnik, hogy számottevő csapadékra sem kell készülni majd a hétvégén, illetve a jövő hét elején sem” - tette hozzá Simon Gergő, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Szombaton és vasárnap már igazi kiránduló időre számíthatunk 25-28 fokos maximumokkal. Jövő hét elejére pedig már újra elérhetjük a 30 fokot is.