A gyorshajtók és az ittas vezetők kerültek a rendőrség fókuszába
Rendőrség
2023. aug. 10.

A gyorshajtók és az ittas vezetők kerültek a rendőrség fókuszába

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a gépjárművezetők városunkban. Sebességméréssel és finn módszerrel igyekeznek kiszűrni a szabálytalanul közlekedőket.

Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai a Volny József úton, a vasútállomás előtti parkolóban a gépjárművezetők esetleges alkoholfogyasztását ellenőrzték. A finn módszer lényege, hogy minden, forgalomban résztvevőt kiterelnek és megfújatják vele a szondát. Ha az eredmény negatív, továbbmehet, ha viszont nem, félreállítják és intézkedés alá vonják a vétkes sofőrt.

„Szerintem jól teszik, hogy ellenőrzik, sok a baleset belőle és mindenki vigyázzon magára” - mondta Kriston Gábor.

„Ez jó mindenféleképpen, mert biztonságosabb lesz a közlekedés, hogyha mindenki odafigyel arra, hogy nemcsak hébe-hóba bukkannak elő, hanem gyakran, rendszeresen” - fogalmazott Kovács Józsefné.

Az ittas sofőrök kiszűrésével párhuzamosan augusztus 7. és 13. között az Országos Rendőr-Főkapitányság Roadpol feladatterve alapján sebességmérést is végeznek városunkban és környékén. Az akció célja, hogy a mért útszakaszon a megengedett legnagyobb sebességet túllépő gépjárművezetőket a helyszínen intézkedés alá vonják a rendőrök. Az ellenőrzések már el is kezdődtek, augusztus 7-én és 8-án nagyságrendileg húsz gépjárművezető követett el ilyen irányú jogsértést. Egy részük helyszíni bírságot kapott, azonban volt olyan, aki az objektív felelősség elve alapján majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Közigazgatási Hatósági Szolgálattól számíthat szankcióra.

„Be kell tartani a szabályokat és megfelelően közlekedni. Ennyi. 50-nel kell menni, mert ha túllépjük, akkor kapunk egy harmincas csekket” - nyilatkozta Bari Leonárd.

„Egy büntetésem már nekem is volt, de egyébként nem igazán preferálom” - tette hozzá Csépányi Péter.

A hétfői és keddi nap tapasztalatai alapján jellemzően közigazgatási bírsággal sújtandó szabálysértések történtek, azaz a megengedett legnagyobb sebességet legalább 15 km/órával lépték túl az autósok. Ezen kívül több szabálysértési helyszíni bírságot is kiszabtak az egyenruhások.

„Szabálysértési helyszíni bírságot szabunk ki abban az esetben, ha a megengedett sebesség, illetve a sebességhatár, valamint a közigazgatási bírsággal sújtható jogsértés határa között van a sebességtúllépés mértéke. Azonban nem igaz az, hogy rögtön 1 km/óra sebesség túllépés esetén is szankciót alkalmazunk. Ezekben az esetekben is jogsértést követ el a gépkocsivezető, de ilyenkor nem szoktunk szankcionálni, hanem általában 50 esetén 60 km/óra fölött szabunk ki szankciót, a csekélyebb jogsértések esetén csak figyelmeztetünk. 90 km/óra megengedett sebességnél pedig 100 km/óra, vagy afölötti sebesség esetén alkalmazunk szankciót. Ezen belül a figyelmeztetés jogintézményét alkalmazzuk” - hangsúlyozta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Az akció időtartama alatt az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén belül számíthatnak mérésre a közlekedők. Két napon át a főútvonalak mentén, a 25-ös és 26-os számú főutak Borsodnádasd és Dubicsány közötti szakaszán, míg a többi napon Ózd város balesetek szempontjából leginkább frekventált részein történik a sebesség ellenőrzés.