Ismét véradást szerveztek Ózdon
Egészség
2023. aug. 30.

Ismét véradást szerveztek Ózdon

A hónap utolsó szerdáján az eddig megszokott módon ismét véradásra várta a helyieket az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete.

Déltől öt óráig várták azokat, akik véradással akartak segíteni embertársaikon. Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a tudomány mai állása szerint a vér, mint emberi szövet csak véradással pótolható. A vérátömlesztés egyes betegségek, műtétek és kóros állapotok során nélkülözhetetlen, sok esetben életmentő beavatkozás. Már egyetlen véradással akár három emberélet is megmenthető, hiszen a levett vérből háromféle vérkészítmény állítható elő. Ez a magyarázata a mozgalom mottójának is: „Adj vért, és ments meg három életet!”. A Közösségi Házban sokan várták, hogy sorra kerülhessenek.

„Az itteni véradáson, Ózdon minden hónap utolsó szerdáján van lehetőség, most a Gyerekesélynek a Közösségi Házában. Általában egy olyan 50 főre számítunk minden alkalommal. Volt, amikor sajnos kevesebben voltak, de van, amikor rendkívül kimagasló számú véradó jelentkezik. Ez volt már olyan, hogy 70 fő, de általában a decemberi hónap az, mikor akár 90-en is eljönnek vért adni” - mondta Kása-Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt területi munkatársa.

A mostani hónapban nyereményjátékot is szerveztek a résztvevőknek. A véradók között Klupta Betty felajánlásnak köszönhetően 2 darab egy órás masszázs utalványt sorsoltak ki. A véradáshoz csupán néhány egyszerű feltételnek kell megfelelni. Ha az adományozó egészségesnek érzi magát, kora 18 és 65 életév közötti és testsúlya több mint 50 kg, akkor nincs akadálya a véradásnak. Az átlagosan 1 órás folyamat alatt 450 ml vért vesznek le, mely az egészséges szervezetet nem terheli meg. A donorok elmondása alapján megfrissül a szervezetük a véradást követően.

„Amúgy úgy vettem észre, hogy még jót is tesz, valahogy megkönnyebbül az ember. Legutóbb 6 hónapja voltam utoljára vért adni a feleségemmel. Csak ő most nem ért rá, nem tudott eljönni. De kaptunk értesítést is, telefonon felhívtak, és nagyon szívesen eljövünk, ameddig lehet” - nyilatkozta Magos László.

A véradás egy nagyon önzetlen cselekedet, amellyel bárki segíthet másoknak. Nem kerül szinte semmibe, csupán egy órát kell rászánnunk, és akár értékes nyereménnyel is gazdagodhatunk.