Elkezdődött a tanév a középiskolákban is
Oktatás
2023. szept. 1.

Elkezdődött a tanév a középiskolákban is

Tanévnyitó ünnepséget tartottak a SZIKSZI-ben. A szentmisét Szőke Gábor, római katolikus plébános celebrálta, majd Hajdu Krisztián igazgató köszöntötte a fiatalokat.

Fehér ing, fekete öltöny és egyen nyakkendő. Így érkeztek meg a diákok a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanévnyitó ünnepségére. Az esemény szentmisével kezdődött, amelyet Szőke Gábor, római katolikus plébános celebrált. A fiatalokat néhány biztató szóval is ellátta.

„Ha ott van benned, hogy no para, ott van benned, hogy áldás akarok lenni, csak a mai nap akarok áldás lenni a másik számára és engedem, hogy a másik is áldás legyen csak a mai napon számomra. Ha így éljük meg ezt a 2296 bent töltött órát, akkor valóban gyümölcsöző tanévünk lesz. Ezt kívánom mindannyiunknak. Légy áldás és engedd, hogy a másik is áldás legyen számodra” - mondta Szőke Gábor, római katolikus plébános.

Az igehirdetést követően közösen énekelték el a Himnuszt, majd az intézmény igazgatója, Hajdu Krisztián szólt a jelenlévőkhöz. Külön köszöntötte az új, illetve a távozás előtt álló diákokat, valamint pedagógus társait. Ebben a tanévben életüket egy mottó szellemében tervezik, amely így hangzik: „Krisztus a jövőnk.” Beszédét e köré a mondat köré fűzte.

„Szokták mondani a mélyen hívő keresztényekről, hogy valahogy olyan könnyű nekik minden. Legalábbis annak tűnik kívülről. Valahogy könnyebben oldják meg a problémáikat, könnyebben élik az életüket. Mi lehet a titkuk? Ők hisznek valakiben. Ők a hitük által le tudják tenni a mindennapok problémáit, illetve annak egy részét, hiszen van, aki hordozza helyettük a keresztjüket és így igen, könnyebb egy katolikusnak és igen, ha másért nem is, de ezért Krisztus a jövőnk” - fogalmazott Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

Előrevetítette a következő év eseményeit, és pár biztató szót is szólt a fiatalokhoz. Idén 487 diák fog beülni a padsorokba, amelyből kilencvenkilenc új tanuló. A pedagógusok között is volt változás, így az új kollégákat is név szerint, egyesével köszöntötték. Az ünnepség végén Hajdu Krisztián két kollégájának is köszönetet mondott. Ők jubileumi évüket töltik az intézményben. Áldozatos, odaadó munkájáért Baka Beáta és Lukács Gabriella kapott elismerést. Az ünnepség után a diákok elfoglalták helyüket a termekben, hiszen az osztályfőnökök még külön tájékoztatták őket a fontosabb tudnivalókról.