„A kamera rendszernek a megelőzésben, a felderítésben, illetve a bizonyításban is fontos szerepe van.” – A térfigyelő kamera felvételei buktatták le a tettest
Rendőrség
2023. szept. 7.

„A kamera rendszernek a megelőzésben, a felderítésben, illetve a bizonyításban is fontos szerepe van.” – A térfigyelő kamera felvételei buktatták le a tettest

A térfigyelő kamera felvételei buktatták le a tettest. Négy autót rongált meg az elkövető az egyik Faluban található parkolóban. A férfi hamar rendőrkézre került, indítványozták letartóztatását.

A szeptember hatodikán hajnalban, az egyik Faluban található parkolóban négy autót rongált meg az elkövető. Egy sötét ruhás fickó sertepertélt a gépjárművek körül. Felmérte a helyzetet, majd akcióba is lépett. Elsőként egy nagyobb, dobozos autót környékezett meg. Majd a parkoló közepén álló két járművet vizsgálta. Betörte az egyik autó bal hátsó ablakát majd megpróbált elbújni. A térfigyelő kamera által rögzített képsorokon az is jól látszik, hogy a férfit megzavarták, egy autó kanyarodott a helyszínre.

„A kamera rendszernek a megelőzésben, a felderítésben, illetve a bizonyításban is fontos szerepe van. A minap történt városunkban egy bűncselekmény sorozat, amit a kamera rögzített. Tehát jelen esetben pontosan a bizonyítás, ami szerepet játszik. A felvételeket a rendőrség kérésére megküldtük nekik” - mondta Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.

Az ügy egyik érdekessége, hogy a férfi a „Figyelem! Kamerával megfigyelt terület!” tábla alatt törte fel az autókat. Bár ezt a sötétben biztosan nem látta. Ma a helyszínen már csak néhány üvegszilánk árulkodott az esetről, viszont a felvétel az egyenruhások nyomozását jelentősen felgyorsította és megkönnyítette, így hamar elkapták az elkövetőt.

„A szóban forgó ügyek vonatkozásában az elkövető beazonosítása megtörtént, kollégáink előállították és gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Természetesen ezután kezdeményeztük letartóztatását az Ózdi Járási Ügyészség felé. A szóban forgó bűncselekményekkel kapcsolatosan megállapítást nyert, hogy több gépjárműfeltörést, valamint több lakásbetörést követett el, így a kényszerintézkedés megalapozott volt a kapitányság részéről” - tette hozzá Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

A legutóbbi testületi ülésen újabb térfigyelő kamerák kihelyezéséről döntöttek, így hamarosan kamerák védik a két legnagyobb parkolót is a városban.

„2014-ben megválasztásomkor 18 térfigyelő kamera volt Ózd városában. Ezt a számot mára 55-re bővítettük és hamarosan ötvennyolc lesz, hiszen három új kamera is kihelyezésre kerül. Sokszor halljuk az utcán, hogy nincs ennek értelme, márpedig most élőben is láthatjuk, hogy van, hiszen jelenleg is egy elkövetőt sikerült elfogni a segítségével, de már nagyon sokszor vezette hatékony nyomozásra a rendőrséget a városi térfigyelő hálózat” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A Gyújtón található parkolóban több alkalommal törtek össze autókat. Az elkövető nyom nélkül távozott. A Nagyparkolóban pedig rendszeresen visszatérő problémát jelent a hangoskodás és a közterületi alkoholfogyasztás. A polgármester által kijelölt új térfigyelő kamera pontok ezen esetek megelőzésére és a felderítés megkönnyítésére szolgálnak, de talán valamelyest visszatartó erővel is bírnak.