Városszerte kikerültek a 400 millió forintos projektet jelző táblák
Fejlesztés
2023. szept. 12.

Városszerte kikerültek a 400 millió forintos projektet jelző táblák

400 millió forintos beruházás kezdődik el hamarosan a városban. Egy TOP-Pluszos pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílik kékinfrastruktúra fejlesztésre.

Üres dobozok és műanyag flakonok hevernek az Ózd-patakban. A meder falát a zöld növényzet már teljesen benőtte az Újtelep és Kiserdő alja között. Az ÓMÉK-Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. munkatársai egy táblát helyeztek ki a hídra. Ez jelzi, hogy hamarosan nagy beruházás veszi kezdetét. Az önkormányzat egy TOP-Pluszos pályázatnak köszönhetően 400 millió forintot nyert el kékinfrastruktúra fejlesztésre. Az összegből ezt a patakmedret is rendbe rakják három szakaszban. A Váci Mihály út mellett vasbeton támfal készül majd az út felőli oldalon, de a Mogyorós völgy és az Ady Endre utca mellett is van mit tenni. Ez összesen 420 métert ölel fel.

„Rengeteg lakossági panaszt kapunk mind az elburjánzott növényzet, mind az illegálisan elhelyezett hulladék miatt, éppen ezért azt is kezdeményeztem, hogy két helyszínen hulladékfogó rácsot is építsünk be a patakmederbe, ezzel is javítva majd a jövőben az illegális hulladékkezelésnek a rendjén” - mondta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

Törmelék zárja el a víz útját az Ady Endre utca mentén. A meder fala több helyen is bedőlt, így itt mind a két oldalon új, vasbeton támfalat építenek majd fel a szakemberek. Nem csak a Falu városrészben csúszott meg a támfal, a Damjanich út mellett húzódó Szenna-patak is egyre jobban amortizálódik. Még közel sincs olyan rossz állapotban, mint az Ózd-patak, de a város vezetése szeretné minél hamarabb rendbe tenni, hogy megelőzzék a nagyobb beomlást. A terület képviselője itt korábban elmondta, hogy a problémát akkor venni igazán észre, amikor nagy esőzések vannak.

„A Szenna-patak és a Petőfi út és térsége van benne a projektben. Szennán a Szenna-pataknak a két oldali mederfal helyreállítása mint egy 150 méter hosszan történik. Tehát ez összesen cirka háromszáz méter, ami nem kevés munka lesz. Itt pedig a Budai Nagy Antal úttól a Tormásig tart. Ez majdnem 1700 méter” - emelte ki Csák Árpád, területi képviselő.

Itt a régi betonelemek, földárkok helyreállítása valósul meg, valamint ahol szükséges, a kapubeállókat is kijavítják. Erre a területre is kikerültek már a táblák. A város vezetőinek nagyon fontos, hogy a vízelvezetők helyreállítása megtörténjen, sok helyen ugyanis nagy gondot okoz a csapadék. Ez a hölgy megmutatta Janiczak Dávid polgármesternek, hogy a növényzet miatt nehezen tud elfolyni a víz. A városvezető pedig biztosította arról, hogy ezt a problémát hamarosan meg fogják oldani.

„A TOP-Plusz program keretében Ózd Város Önkormányzata 400 millió forintot nyert el a városi kezelésben lévő vízfolyások rendbetételére. Közel három és fél kilométer hosszúságban újulhatnak meg ezek a vízfolyások. Bízunk benne, hogy a munkálatok hamar elvégződnek. Emellett abban is bízunk, hogy az állami vízfolyásokat annak a fenntartója is rendezni fogja, hiszen a jelenlegi szélsőséges időjárás kapcsán nagyon fontos az, hogy minden vízfolyás rendben legyen a városban” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A táblák minden területre kikerültek, amelyet érint a projekt. Ilyen még továbbá az Ír-patak is, amely Szentsimonban található. A meder több helyen iszapossá vált és benőtték a növények. Itt 1200 méter hosszan teszik majd rendbe az árkot a két híd között. A patak ezen része egyébként magánterületen halad, de minden lakó örömmel fogadta, amikor a terület képviselője, Kellóné Mezőtúri Márta felkereste őket. A beruházásnak köszönhetően ezeken a területeken már a nagy esőzés sem fog gondot okozni.