Ásatás, leletek és út a múzeumig – ezekkel ismerkedtek a kicsik az Európai Mobilitási Hét egyik programján
Oktatás
2023. szept. 20.

Ásatás, leletek és út a múzeumig – ezekkel ismerkedtek a kicsik az Európai Mobilitási Hét egyik programján

Hogyan lesz a leletből kiállítás? Egy komplex programot szerveztek a kérdés köré az ÓMÉK munkatársai. A diákok részt vettek egy játékos ásatáson is.

Libasorban sétált egy osztály Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus vezetésével. A skanzen területére igyekeztek. Itt várta őket a régész homokozó, amelyben tárgyak voltak elrejtve. Spaklit és ecsetet kaptak, ezek segítségével kezdtek kutatni. Szinte azonnal meglettek az első tárgyak. Az ásatás előtt részt vettek egy elméleti oktatáson. Ezen tanulták meg a feltárás menetét, a régész feladatát és azt is, hogy jut ki olyan terepre, ahol biztosan talál valamit.

„Felkészülnek a gyerekek alaposan. Megbeszéljük, hogy mi a feltárás folyamata, hogyan kell a lelettel bánni, milyen eszközöket használ a régész, és hogy azért ez voltaképpen kemény fizikai munkával is jár, mert terepen bizony a lapátot is sűrűn kell forgatni és a furikot is tolni kell ahhoz, hogy ugye haladjon a feltárás” - mondta Darvayné Vincze Tímea, az ÓMÉK múzeumpedagógusa.

Egy koponya bukkant elő a föld alól. Később a bordái, a lábai és a kezei is látszottak. Egyre több tárgy került a felszínre. Pénzérme, edény, állati csontok és fém eszközök jelentek meg a gyerekek kezei között. Óvatos mozdulatokkal seperték le róluk a homokot. Azt tanulták, vigyázni kell, nehogy kárt tegyenek az ősi tárgyakban. Ezek persze csak másolatok, de így is izgalmas volt számukra. A diákok között volt, aki régész szeretne lenni. Bence több felfedezést is tett az ősember kilétéről.

„A többiek kiástak csontvázat, én pedig az egyik barátommal találtam láncokat, amiből azt következtettük, hogy egy rab volt. Utána találtunk állati csontokat, azaz lehetséges, hogy ő egy vadász volt. Sok fegyver darabkát is találtunk. Például az egyik osztálytársam talált egy fadarabot, ami lehetséges, hogy a fegyver egyik darabja” - emelte ki Sütő Bence Márton, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A feltárás után visszamentek a múzeumba, itt az eddigi ismeretekre és tapasztalatokra építve megnézték a régészeti tárlatot. Ózdon és környékén is számos telephely működött. Ezekkel és az ott feltárt muzeális darabokkal ismerkedtek meg.