Ma tartották meg az Európai Mobilitási Hét zárónapját az ÓMÉK-Olvasó parkolójában
Közlekedés
2023. szept. 22.

Ma tartották meg az Európai Mobilitási Hét zárónapját az ÓMÉK-Olvasó parkolójában

Színes programokkal várták az Európai Mobilitási Hét zárónapján a gyerekeket az ÓMÉK-Olvasó parkolójában. Négy iskolából közel száz diák vett részt az érdekes és hasznos bemutatókon.

Gyülekeztek a gyerekek ma délelőtt az ÓMÉK-Olvasó parkolójában. A hűvös reggel ellenére sokan vettek részt az Európai Mobilitási Hét záró rendezvényén, amely egyben a „Kultúrházak éjjel-nappal” programsorozat első állomása is volt. Közel száz általános és középiskolás diák jött el. A mai alkalom egy kis testmozgással kezdődött, ugyanis a Dance Fitness csapata egy zenés, táncos bemutatót tartott a fiataloknak. Ehhez természetesen bárki csatlakozhatott, ha kedvet érzett hozzá. Ezt követően Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője tartott előadást. Ebben szó esett többek között az alapvető gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokról.

„A kerékpárosnak alkalmasnak kell lennie a biztonságos közlekedésre. 12 éves kor alatt főútvonalon nem szabad önállóan közlekedni a kerékpárral. Utast szállítani a kerékpáron nem szabad, ilyet is sokat látunk, csomagtartón, kormányon szállítja a havert a járművezető. Ugye 16. életévét betöltött személy szállíthat utast a kerékpáron, és csak pótülésen, 10 év alatti gyermeket, aki a kerékpárt nem hajtja. Így lehet közlekedni” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A gyerekeknek érdemes volt figyelniük, ugyanis egy kvízjáték következett, amiben az elhangzottak hasznukra voltak. A résztvevők 1-1 csokoládét kaptak, a végig helyes választ adók a kérdéssorozat végén mozijeggyel gazdagodtak. Az előadás rendkívül informatív volt a diákok számára. A közlekedési ismeretek fontosságát pedig az iskola dolgozói is jól tudják.

„Világos dolog, hogy a mai modern világban mindenkinek szüksége van arra, hogy ismereteket szerezzen, illetve azon kívül, hogy ismereteket szerezzen a gyakorlatban is meg tudja mindezeket valósítani, amit itt hallunk a mai napon. A mostani tájékoztatás is azt hiszem, hogy részemre is, de leginkább a gyerekeknek sok újat jelent és nagyon sok hasznosat. Hiszen tudjuk, hogy manapság mennyi baleset van” - emelte ki Ivády Csaba, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium oktatója.

A zenés produkció sem maradt el a nap folyamán, hiszen a színpadot a Vírus zenekar foglalta el, akik külföldi és magyar dalokat is előadtak. A délelőtti programot Quad Show zárta, ahol a gyerekek a sofőr mögé felülve próbálhatták ki a négykerekű járgányok nyújtotta élményt.