A zene került a nap középpontjába az Újváros Téri Általános Iskolában
Oktatás
2023. okt. 3.

A zene került a nap középpontjába az Újváros Téri Általános Iskolában

Zeneiskolás növendékekkel karöltve ünnepelték a zene világnapját az Újváros Téri Általános Iskolában. A gyerekek lelkesen kapcsolódtak be a programba és nagyon élvezték a műsort.

A zene világnapjára már múlt héten elkezdték a hangolódást a fiatalok. Az intézmény pedagógusai játékos feladatokkal színesítették az énekórákat. A gyerekek egy-egy plakátot készítettek, melyeket kifüggesztettek a tantermek ajtajára. Ezek alapján pedig egy 13+1-es totó játék keretén belül a diákok lelkesen keresték a válaszokat a társaik által készített alkotásokon.

„Hát miért is fontos a zene? Én azt gondolom, hogy a zene a leguniverzálisabb nyelve az embernek. Mindig fel szoktam tenni nekik a kérdést énekórán, hogy mióta is van zene az életünkben? És amúgy elég jól rá szoktak érezni és arra szoktunk jutni, hogy mióta ember van, azóta van zene. Azt gondolom, az a legfontosabb, hogy tudjuk magunkat átadni ennek, hiszen tényleg annyi mindent el tud bennünk indítani, a problémáinknak egy kicsi vigasztalást tud adni. Annyira sokrétű nyelv a zene, ami nélkül valóban szegényebb lenne az ember. Talán nem is lennénk emberek nélküle” - mondta Tóthné Kocska Orsolya, az Újváros Téri Általános Iskola pedagógusa.

Közösen énekelték a gyerekek az Érik a szőlő című dalt Boros Gézával, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójával. Számukra hagyomány, hogy különböző intézményekbe látogatnak el ezen a napon. A zeneiskola műsorába a diákok lelkesen kapcsolódtak be, hisz páran közülük tanulnak is valamilyen hangszeren. Hovodzák Flóra például furulyán játszik.

„Én azért furulyázom, mert nagyon tetszik és tehetséges is vagyok. És nagyon fogom szeretni mindig” - nyilatkozta Hovodzák Flóra.

Flóra furulya játékán kívül hallható volt még hegedűs, dobos, fuvolás és brácsás előadás is a zeneiskola növendékei és tanárai tolmácsolásában. A zenés produkciók nagy sikert arattak a tanulók körében, volt olyan, amit végig tapssal kísértek a gyerekek.

„Ugye a művészeti iskolának nincs fix játszóhelye, mindig ilyenkor ezeket az alkalmakat használjuk ki. Ez nekünk nagyon jó lehetőség arra, hogy népszerűsítsük az iskolát, illetve a zenét, ettől remélve, hogy hátha több gyerek fog hozzánk beiratkozni” - emelte ki Boros Géza, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Az Újváros Téri Általános Iskolán kívül még a II. János Pál Katolikus Általános Iskolába és Óvodába, valamint a Bolyky Tamás Általános Iskolába is ellátogattak a zeneiskola növendékei. Így igen mozgalmasan emlékeztek meg a zene világnapjáról.