Az Újváros Téri Tagóvodában is megünnepelték az állatok világnapját
Oktatás
2023. okt. 4.

Az Újváros Téri Tagóvodában is megünnepelték az állatok világnapját

Az Újváros Téri Tagóvodában is megünnepelték az állatok világnapját. A már hagyományosnak mondható programsorozatot egész héten élvezhetik az apróságok.

Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik világszerte október negyedikén. Eme jeles nap alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja az ember és állat közötti barátság megerősítése, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. A gyerekek állatokkal való megfelelő kapcsolatának kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni. Éppen ezért fontos, hogy már óvodás korban a házi kedvencek szeretetére és gondozására tanítsák az apróságokat. Ebből az alkalomból pedig színes programokkal készültek az Újváros Téri Tagóvodában is.

„Sok-sok éve már egy egész hét áll rendelkezésünkre az állatok világnapja alkalmából. Ilyenkor többféle programot rendezünk, egyrészt a Nagyvölgyi Állatsimogatóba minden évben ellátogatunk a nagycsoportosokkal, ezalatt a kiscsoportosok állatokról készült filmeket nézhetnek közösen. Van egy napunk, ez a mai nap, amikor a gyerekek az otthoni kedvenc állatokat hozhatják be, és ilyenkor körbejárunk az egész óvodában, minden csoportban megnézik, hogy milyen állatokat hoztak be otthonról” - emelte ki Wéber Zsóka, az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájának óvodapedagógusa.

Az óvodások lelkesen nézegették végig a plüssökből rendezett kiállítást, majd megcsodálták a bevitt állatkákat is. A legnagyobb attrakció azonban az udvaron várta őket, hiszen egy kedves fiatal pár két kecskével érkezett, hogy a gyerekek megsimogathassák őket.

„Nem olyan régen volt szülői értekezletünk, és ott mondta a méhecske csoportos óvó nénink, Tünde néni, hogy lesz ez az állatkiállítás az állatok hetének jegyében. És így felvetettem az ötletet, hogy ugye nekünk vannak kecskéink, meg egyéb más állat is. Így egy anya-lánya párost hoztunk most el. Anyukának a neve Margit, a kicsinek a neve pedig Kefír, akit barátnőn nevezett el a kisfiával. Ők szánentáli fajták egyébként, és ők egyébként annyira várják a simogatást, hogy emiatt is gondoltunk rájuk, hogy a gyerekeknek biztos, hogy ez egy jó élmény lesz, úgyhogy reméljük így is fog sikerülni. Kíváncsian várjuk, hogy mit fognak szólni” - mondta Elekné Máté Nárcisz.

Az apróságok szinte megrohamozták a békésen legelésző kecskéket, akik egy órán keresztül élvezhették a pici kezecskék simogatását. A patások mellett kutyusok is érkeztek. Ők szintén rendületlenül, heves farokcsóválás mellett örvendhettek a kicsik figyelmének. A hét még tartogat meglepetést az óvodásoknak, holnap ugyanis rendőrkutyás bemutatót nézhetnek majd végig. A gyerekek ösztönösen nagyon szeretik az állatokat. Ez az alkalom pedig remek lehetőség volt arra, hogy testközelbe kerülhessenek a kis kedvencekkel.