Könyveit és természetfotóit mutatta be Telegdi Ágnes írónő
Oktatás
2023. okt. 5.

Könyveit és természetfotóit mutatta be Telegdi Ágnes írónő

Telegdi Ágnes mutatta be természetfotóit és a csodálatos állatokról szóló könyveit az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárában.

Telegdi Ágnes írónő, természetfotós volt az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárának vendége. A délelőtti foglalkozáson elsősorban a gyerekeket szólította meg a szerző, de előadásai más generációkat is megcéloznak. Az Országos Könyvtári Napok helyi rendezvénysorozatának egyik programján iskolás csoportok vettek részt. A könyvtár szándéka az, hogy minél több fiatallal megismertesse az olvasás és az irodalom varázsát, és ezen a rendezvénysorozaton keresztül elérje a közösségek tagjait.

„A célunk ezen a héten, hogy nagyon sok korosztályt be tudjunk hívni a könyvtárba, és valamilyen program keretében megmutassuk nekik, hogy a könyvtárban milyen programjaink vannak, és hogy mit is lehet még a könyvtárban a könyvek kölcsönzésén kívül is elérni” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

A könyvtár munkatársai hosszú évek óta szoros kapcsolatot ápolnak Telegdi Ágnessel, így nem volt kérdés, hogy újra meghívják a gyerekekhez. Az írónő nemcsak köteteit mutatta be, hanem madarakat ábrázoló fotóit is, melyekből kisebb kiállítás nyílt a könyvtár folyosóján a nagyközönség számára. A képek világa a természet, ezen belül a madarak iránt érzett szeretetét tükrözi. A megörökített pillanatokat könyveiben viszontláthatja az olvasó, de fontos üzenetei is vannak a soroknak.

„Hogyha jól tájékozódnak kint a természetben, hajlandók sok mindent megfigyelni, akkor azt előbb-utóbb hajlandók papírra vetni, vagy hajlandók erről olvasni. Nagyon fontos lenne, hogy olvassanak. Ezért az én könyveimben rengeteg a dekoráció. Nem szeretnék helyettük gondolkodni, tehát nem illusztrációk vannak, hanem ténylegesen azokról az állatokról fotózok, amelyekről aztán írok is. Azt szeretném, hogy a sok fotóval odacsalogassam a könyvhöz őket, és ennek kapcsán minél többet olvassanak, és akkor ők maguk is akár ezzel a témával kapcsolatban saját megfigyelést is leírhassanak. Ez a cél” - emelte ki Telegdi Ágnes író, természetfotós.

A Telegdi Ágnes könyveit elolvasó és ezeken felnövekvő gyerekek talán megértik, hogy ha a most bennük élő harmóniát felnőttként is megőrzik, akkor egy olyan világot teremthetnek saját maguknak, amiben minden összhangban van a természettel.