„Ezt találd ki!” – Mesés vetélkedő a könyvtárban
Oktatás
2023. okt. 6.

„Ezt találd ki!” – Mesés vetélkedő a könyvtárban

Vetélkedőn vettek részt a Vasvár Úti Általános Iskola tanulói a könyvtárban. A programot az Országos Könyvtári Napok keretein belül rendezték.

Fejüket összedugva igyekeztek a csapat tagjai kitalálni, hogy mi lehet a helyes válasz a feltett kérdésre. Az „Ezt találd ki!” elnevezésű mesés vetélkedőn a Vasvár Úti Általános Iskola harmadik osztályos tanulói mérték össze tudásukat az Ózdi Városi Könyvtárban. Négy csapat próbált minél több pontot szerezni, hogy első helyen végezzenek a kvíz végére. A kérdéseket a korosztálynak megfelelően állították össze, a központi téma a klasszikus mesék voltak.

„Ezek mind régi mesék. Ezekből adtunk feladványokat a gyerekeknek, hogy megismerjék a gyerekek a klasszikus meséket is egy kicsit. Ne csak ezeket az újakat, hanem hogy visszamenjünk a régi mesék világába és felelevenítsük, hogy milyen szép mesék voltak a régi időkben is. Ezeket a meséket próbáljuk a gyerekeknek átadni” - emelte ki Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

A mesevilág számmisztikáját figyelembe véve 7 próbát kellett kiállniuk a gyerekeknek. Sokszínű feladványok várták a fiatalokat, többek között kérdezz-felelek, mesetotó, kirakó és activity is megtalálható volt közöttük. A diákok lelkesen, minden tudásukat összeszedve vetették bele magukat a megmérettetésbe.

„Reggel nagyon izgultam, hogy vajon mi lesz, felöltöztem, összeszedtem magam és eljöttem” - mondta Filipcsényi Luca Panna, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A vetélkedőt a Manóország nevű csapat nyerte, de senki sem tért haza üres kézzel. Minden résztvevő tollat, jegyzetfüzetet, apró ajándékokat vihetett haza. A mesék kulcsszerepet játszanak a gyerekek életében, hiszen tanító jellegűek, fejlesztik a szókincset, a kommunikációs- és beszédkészséget. Mindemellett oldják a feszültséget, ha pedig közösen olvasunk gyermekünkkel, az akár szorosabbra is fűzheti a közöttünk lévő kapcsolatot.