„Hátizsákomban az erdő” – Erdész tartott előadást a Tétény Úti Tagóvodában
Oktatás
2023. okt. 6.

„Hátizsákomban az erdő” – Erdész tartott előadást a Tétény Úti Tagóvodában

Az állatok világnapját ünnepelték a Tétény Vezér Úti Tagóvodában. Tölgyesi Gergő az Egererdő Zrt. kerületvezető erdésze látogatott el a kicsikhez.

Igazi őszi hangulat fogadja a gyereket az Ózdi Városi Óvodák Tétény Vezér Úti Tagóvodájában. A barna gesztenyék és makkok, kavicsok, színes falevelek, tobozok és a különböző méretű és színű tökök impozáns képet adnak az évszak tudnivalóiról. Ebben az őszi környezetben tartottak a kicsiknek különleges foglalkozást az állatok világnapja alkalmából, melyre már hetekkel korábban készültek a gyerekekkel.

„Ebben a tanévben pályáztunk a „Hátizsákomban az erdő” című pályázatra, melyet sikeresen meg is nyert az óvoda. Ennek keretében kaptunk egy hátizsákot, amelyben nagyon sok hasznos eszköz volt, amelyekkel a gyerekeket közelebb tudjuk hozni az állatok és a természet szeretetéhez, védelméhez. Mindezt játékos feladatok és foglalkozások keretin belül. Ennek a pályázatnak az anyagait felhasználva készültünk a mai előadásra. Ma az Egererdő Zrt.-től jött egy kedves erdész, aki előadást tartott a gyerekeknek” - mondta Bolykiné Szűcs Mónika, az Ózdi Városi Óvodák Tétény Vezér Úti Tagóvodájának óvodapedagógusa.

Tölgyesi Gergő volt az izgalmas foglalkozás előadója, aki már nem először hozta el szemléltető eszközeit annak érdekében, hogy a kicsik még inkább el tudják sajátítani a hallottakat. Voltak trófeák, preparált állatok és természetesen a térségünk erdeiben megtalálható nagyvadak fejdíszei is. A nem mindennapi foglalkozáson a gyerekek számtalan ismeretre és tapasztalásra tettek szert, melyek játékos formában bővítették az eddig megtanult ismereteiket.

„Már a második alkalommal érkeztem ide az óvodába. Van egy saját kiállítási részünk, amit az erdei iskolával szoktunk a kitelepülős alkalmakkor használni. Mellettem is láthatóak a különböző koponyák, agancsok, szőrök, amiket meg lehet simogatni, meg lehet tapintani. A gyerekek ilyenkor mindent testközelből megnézhetnek, illetve egy kicsit barátkozhatnak is vele” - emelte ki Tölgyesi Gergő, az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének kerületvezető erdésze, erdei iskola vezetője.

A kivételes és különleges foglalkozás végén a gyerekek megvizsgálhatták és összehasonlíthatták saját kezeik nagyságával a farkas gipszből kiöntött lábnyomát, de a nagyvadak szőrmintáit is megérinthették. Megnézhették és megsimogathatták az erdei madarakat.

„A macskabagoly tetszett a legjobban, nagyon szép volt, meg a gímszarvas. Az is szép volt nagyon” - nyilatkozta Zsíros Anna Noémi.

Az előadásnak folytatása is lesz, hiszen a gyerekek az óvodai foglalkozások alkalmával megbeszélik, hogy milyen új ismereteket szereztek az erdésztől, valamit lerajzolják az állatok világnapján gyűjtött élményeket.