„Az első jelekből nyilvánvalóvá vált, hogy erőszakos halált halt a házigazda” – Letartóztatták a borsodnádasdi támadót
Rendőrség
2023. okt. 6.

„Az első jelekből nyilvánvalóvá vált, hogy erőszakos halált halt a házigazda” – Letartóztatták a borsodnádasdi támadót

Elrendelte a Miskolci Járásbíróság annak a férfinek a letartóztatását, aki olyan súlyosan bántalmazott egy 85 éves asszonyt Borsodnádasdon, hogy életét vesztette.

Rendőrségi szalag hever a földön Borsodnádasdon az egykori telepi postához közel. Ma igen kihalt volt a környék, ám gyilkosság történt a helyszínen szerdán. A ügy kapcsán emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy 37 éves borsodnádasdi férfival szemben, aki illetéktelenül behatolt egy 85 éves helybeli asszony házába. Egy téglával törte be az ablakot, így jutott be az ingatlanba. A nőt olyan súlyosan bántalmazta, hogy a helyszínen belehalt sérüléseibe. A támadó némi pénzt és egy mobiltelefont zsákmányolt. A rendőrségre a déli órákban érkezett a bejelentés, miszerint az időskorú hölgyet holtan találták.

„Az első jelekből nyilvánvalóvá vált, hogy erőszakos halált halt a házigazda, ezért azonnal megkezdték a nyomozást, az adatgyűjtést, kihallgatásokat, illetve magát a helyszíni szemlét is. Ennek során gyakorlatilag néhány órán belül képbe került egy helybeli férfi. Ezt a férfit gyakorlatilag már a kora délutáni órákban elő is állították a rendőrkapitányságra kollégáim, és őt gyanúsítottként hallgatták ki. Megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a délelőtti órákban betört ebbe a házba, az időközben felébredő házigazdát bántalmazta, aki elhunyt a helyszínen” - mondta Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A tettest őrizetbe vették és egyben kezdeményezték letartóztatását. Bilincsben, vezetőszáron vitték a gyanúsítottat, majd újjlenyomatokat is vettek tőle, amely nagyon fontos eleme a bizonyításnak. Ma délelőtt tíz órakor a Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte a terhelt letartóztatását.

„A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas lehet nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására, mely bűncselekmény 10 évtől 20 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. A bíróság álláspontja szerint a bűncselekmény tárgyi súlyára és a kiszabható szankcióra figyelemmel a terhelt esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá a gyanúsított személyi körülményi, előélete alapján alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el” - tette hozzá dr. Homa-Hajdu Eszter, a Miskolci Törvényszék sajtótitkára.

A vádlott védője nem volt jelen az ülésen, ezért a végzés nem végleges, azonban a gyanúsított és az ügyész tudomásul vette a kihirdetett döntést.