A magyar űrkutatás jelentőségéről tartott előadást dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Hírek
2023. okt. 13.

A magyar űrkutatás jelentőségéről tartott előadást dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos

Ismét megrendezték a Polgári Fórumot, amely a magyar űrkutatásról és a 21. századi űrkutatás jelentőségéről szólt. Az előadó dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos volt.

A Polgári Fórum címet viselő rendezvényen immár második alkalommal keresték izgalmas kérdésekre a választ. A délután házigazdája Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos volt, aki hangsúlyozta, hogy a Polgári Fórum a jövőben is rendszeresen lehetőséget biztosít az ehhez hasonló programoknak.

„Sok-sok olyan kérdés merül fel majd, amely úgy gondolom, hogy az ózdi polgár számára, nagyon fontos téma. A polgár azért polgár, mert fontos számára a szülőhelye. Ha fontos a szülőhelye, akkor ezek a polgári estek azt is jelentik, hogy Ózdon, ózdi polgárként vannak olyan témák, amelyeket szintén körbe tudunk járni. A közeljövő találkozásai is erre adnak majd lehetőséget, hogy olyan szakértőket, szakembereket, közszereplőket hívjunk el, akik többek között Ózd helyzetét is a vármegyében megpróbálják majd pozicionálni” - emelte ki Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A burokban született emberiség, a magyar űrkutatás és a 21. századi űrkutatás jelentősége elnevezésű előadást, dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos tartotta. Elsőként Simonyi Károlyról, a műszaki fizika és a villamosságtan tudósáról beszélt és Bay Zoltán fizikusról, akinek nevéhez fűződik a magyar Hold-radar-kísérlet.

„Az űrkutatásnak a hajnalán már ők ezen a területen tevékenykedtek. A magyar űrkutatás születésnapját 1946-hoz kötjük, amikor a világon másodszor tudta megmérni az emberiségből nevezetesen ők és a csoportjuk, a Föld és a Hold távolságát, radarjel segítségével” - mondta dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Gáthyné dr. Szerna Ágota barátnőjével és családjával érkezett a programra. Elmondta, korábban is nagyon érdekelte a csillagászat, melyről szülei, már gyermekkorában sokat meséltek.

„Nagyon érdekel minket ez az előadás, ugyanis édesanyám már kicsi korom óta úgy nevelt, hogy érdekelt minket a csillagászat, az űrkutatás, akár a Holdra szállás. Most az ötéves kislányomnak anyukám sokat mesél ezekről a dolgokról. A névnapjára egy földgömböt kapott, azon mutogatjuk neki az országokat és azt, hogyan helyezkedik el a Naprendszer, és hogy vannak a csillagok és a bolygók. Most nagyon szeretnénk meghallgatni a miniszteri biztos asszony előadását ezzel kapcsolatban” - nyilatkozta Gáthyné dr. Szerna Ágota.

Az előadáson dr. Ferencz Orsolya többek között arra próbált rávilágítani, hogy a huszadik század derekától a forradalmi víziók és felfedezések hogyan gyorsították fel az űrkutatást, amelyeknek köszönhetően nemcsak a saját határainkat léptük át, hanem az is gyökeresen megváltozott, ahogyan a mindennapjainkat éljük. Ugyanis az a gépkocsivezető, aki használja a GPS-t, vagy akinek van mobiltelefonja, illetve az a tévénéző, aki műholdon keresztül nézi az adást, az űrkutatás eredményeit használja.