XVI. Ózd Kupa – Rejtvényfejtők mérkőztek az ÓMÉK-Olvasóban
Szabadidő
2023. okt. 15.

XVI. Ózd Kupa – Rejtvényfejtők mérkőztek az ÓMÉK-Olvasóban

Országos rejtvényfejtő bajnokságot rendeztek városunkban. Az Ózd Kupát tizenhatodik alkalommal szervezték meg, ahová százharminchatan jelentkeztek.

A keresztrejtvényfejtés nemcsak remek szórakoztató időtöltés, de a kutatások szerint határozottan egészséges is. Fejleszti a kommunikációs képességeket és folyamatosan tornáztatja, karban tartja az elmét, csökkenti a stresszt. Nem véletlen, hogy sokan választják hobbinak ezt a tevékenységet. Aki pedig többre vágyik, az megmérettetheti magát. Ózdon már tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Ózd Kupát. A hétvégi versenyt Janiczak Dávid városunk polgármestere nyitotta meg, aki üdvözölte a rejtvényfejtést és a szellemi sport szerelmeseit.

„Egy rejtvényfejtéshez viszont valódi tudás kell, ami sokszor olvasottságon és tapasztalatokon kell, hogy alapuljon. Nem beszélve arról, hogy a rejtvényhez stratégia és fortély kell, ezek pedig mozgatják folyamatosan az agyat és frissen tartják. Ami fontos, hiszen illene már nagyon fiatal korban elkezdeni és folyamatosan trenírozni az agyunkat, mert az időskori elbutulásnak, demenciának egyéb betegségeknek így lehet elejét venni. Természetesen a mozgással is, hiszen az is kell, hogy a keringésünket frissítse, de ha az agyat nem használjuk, leépül” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az Ózdi Városi Könyvtár és az Ózdi Rejtvényfejtők Klubja minden évben közösen koordinálja az eseményt.

„Tizenhat évvel ezelőtt indítottuk útnak az Országos Rejtvényfejtő Bajnokságot, akkor még a könyvtárban kezdtük el a versenynek a megszervezését. Ma már kinőttük a könyvtár falait, hiszen a mai délelőtt az egyéni versenyen 149 elő regisztráció született, ami még eddig Ózdon nem volt. Nagyon sokan jönnek most Ózdra, aminek nagyon örülünk” - nyilatkozta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárvezetője.

A szabadidő tartalmas eltöltése, a rejtvényfejtés népszerűsítése, a rejtvényfejtők összefogása és az általános műveltség növelése. Ezek a legfontosabb céljai az Ózdi Rejtvényfejtők Klubjának, mely szervezet közel ötven éve alakult.

„Nagyon régi a klub, 1977-ben alakult meg az Ózdi Rejtvényfejtők Klubja. Azóta mindig cserélődött és változott a tagság, azóta sokan meghaltak sajnos. Kisebb szünetekkel, de versenyeket mindig próbáltunk Ózdon városi szinten, vagy országos szinten rendezni” - emelte ki Derencsényi Béla, az Ózdi Rejtvényfejtők Klubjának vezetője.

Négy kategóriában indultak a versenyzők. Kezdők, haladók, mesterjelöltek és mesterek. Az egyéni megmérettetésen Magyari Piroska az Ózdi Rejtvényfejtők Klubjának tagja a kezdők kategóriájában első helyezést ért el.