A kezed még több életet menthet meg a helyes újraélesztéssel – Ma van az újraélesztés világnapja
Oktatás
2023. okt. 16.

A kezed még több életet menthet meg a helyes újraélesztéssel – Ma van az újraélesztés világnapja

Az újraélesztés szerepét hangsúlyozták ma a középiskolások számára városunkban. A diákok a Magyar Vöröskereszt munkatársaival szimulációs babán sajátíthatták el a helyes gyakorlatot.

A rövid elméleti oktatást követően diákok gyakorolták a helyes mellkas kompressziót a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban. A vöröskeresztesek a korábbi években már más helyszíneken is igyekezetek erre felhívni a figyelmet. Az úgynevezett AMBU baba segítségével szimulálni tudják, hogy vészhelyzetben mi a teendő.

„Több éves hagyomány, hogy ilyenkor felhívjuk a lakosság figyelmét az újraélesztés fontosságára, hiszen naponta hetven honfitársunkat érinti a hirtelen szívmegállás. A legfontosabb folyamat, hogy az újraélesztést bemutatjuk és ezt gyakoroltassuk nemcsak a lakossággal, hanem a diákok körében is” - hangsúlyozta Kása-Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének területi munkatársa.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egy figyelemfelkeltő videót is készített a téma kapcsán, ahol Csuja Imre színművész mutatja be, mi a teendő. Az újraélesztést a Bee Gees Stayin Alive című dalának ritmusára végzi.

A SZIKSZI-ben eddig osztályszinten ismertették a gyerekkel ezt a technikát, idén először az intézményvezetőkkel és a Magyar Vöröskereszttel karöltve csoportos bemutatót tartottak. Zimmermann Tamás aktívan közreműködött a szervezésben. Szeretné, ha a gyerekek minden évben megismerhetnék az újraélesztés lényegét, hiszen mindig érkeznek új kilencedikes diákok, akiknek szükségük van ezekre az információkra.

„Nagyon fontosnak tartom ennek az eseménynek a megszervezését, hiszen nem tudjuk, hogy melyik pillanatban lehet rá szükség. Mostanában a médiában sokat hallhattuk, hogy diákok mentettek életet, akár közvetlen élethelyzetben a környezetükben, akár az utcán. Úgyhogy fontosnak tartom, hogy megismerjék ennek a technikáját, folyamatát, egyáltalán hogy tudják miről van szó. Illetve megismerkedjenek az online részével is, hiszen létezik egy applikáció, amit használhatnak erre a célra. Biztos, hogy életet tudnak menteni, ha olyan szituációba keverednek, ahol ezt megköveteli az élethelyzet” - emelte ki Zimmermann Tamás, a Széchenyi István Katolikus Technikumban és Gimnázium testnevelő tanára.

Célszerű, hogy a tanulók minél hamarabb megismerjék a helyes folyamatot, hiszen ők is bármikor szembesülhetnek azzal, hogy valaki hirtelen rosszul lesz előttük. A kezdeti szégyenlősséget leküzdve egyre több diák próbálta ki a szimulációs babán az újraélesztést.

„Szerintem nagyon fontos, hogy mindenki felkészüljön az ilyen eshetőségekre, mivel bármikor az élet során történhet velünk olyan eset, amikor valaki rosszul van és segítségre szorul. Ezért fontos, hogy tudjuk, hogy az adott helyzetben mit kell csinálnunk, úgyhogy ezért tartom fontosnak, hogy ezen részt vegyünk és megtanuljuk, hogyan kell segíteni a másik emberen” - nyilatkozta Ronyecz Anna, a Széchenyi István Katolikus Technikumban és Gimnázium tanulója.

A nap folyamán a város többi középfokú oktatási intézményében is rendeztek bemutatót az újraélesztés világnapja alkalmából. A Magyar Vöröskereszt munkatársai a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumot megelőzően az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumba látogattak el. Az Ózdi SZC Bródy Imre Technikumban, valamint az Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskolában pedig házon belül szervezték meg az eseményt.