Kispapok és nővérek látogattak a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumba
Oktatás
2023. okt. 19.

Kispapok és nővérek látogattak a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumba

Hivatásébresztő napot tartottak a SZIKSZI-ben. A szemináriumok tagjai kiscsoportos foglalkozások keretein belül mutatták be elköteleződésük útját a diákok számára.

Lóczi Tamás, az Egri Szeminárium spirituálisa köszöntötte az egybegyűlteket. A program keretén belül a tizenegyedik évfolyamos diákokat három tanóra erejéig kiemelték a tanításból. A tanulók kiscsoportos interaktív foglalkozásokon ismerhették meg közelebbről azokat, akik a papi hivatásnak szentelték életüket.

„Igazából a célja ennek egy hivatásébresztés, de nem feltétlenül az, hogy valaki rögtön jelentkezzen papnak, vagy szerzetesnek, hanem kapjon egy benyomást arról, hogy egy mai fiatal is el tud köteleződni, van kedve az Istent választani, és hogy ledőljenek azok a falak, amelyek esetleg benne vannak az emberekben, hogy milyenek is a papok, milyenek az apácák, hogy néznek ők ki. Ugyanolyan emberek vagyunk mint ők, ugyanazokkal a vágyakkal, bánatokkal, örömökkel. Szeretnénk közelebb vinni ezt az egész témát hozzájuk” - mondta Lóczi Tamás, az Egri Szeminárium spirituálisa.

Ezt követően a papnövendékek és a szerzetesnők röviden bemutatkoztak. Egy-egy tárggyal szimbolizálták, mi volt számukra fontos 17 éves korukban. Mindenki más területről, más élettörténettel érkezett. Volt, aki például Kolumbiából jött hazánkba, más rockzenekarban játszott, de olyan is akadt, aki az orvosi egyetemet hagyta hátra a lelkészi pálya kedvéért. Többen sportmúlttal is rendelkeztek, az egyik nővér például röplabdázott korábban.

A Halleluja című dal csendült fel ezután, melybe a diákok is bekapcsolódhattak. Majd négy csoportra osztották a fiatalokat, külön a lányokat és a fiúkat. A gyerekek izgatottan várták, hogy a vendégek milyen feladatokkal készültek számunkra.

„Remélem nagyon élvezni fogjuk, és betekintést nyerhetünk az egyház és a szerzetesrendek életébe és játékkal megismerhetjük egymást, illetve őket is, hogy milyenek” - nyilatkozta Varga Fanni, tanuló.

A lányok különféle hivatásokat ábrázolható kártyák közül választhattak, majd két körbe álltak. Mikor a zene elhallgatott, elmondták egymásnak, miért az adott lapot választották. A fiúk pedig az egyenesből keresztbe játékkal, illetve személyes élmények és bemutatkozások segítségével ismerhették meg egymást jobban. Az esemény célja az volt, hogy a lelkészi pályáról egy árnyaltabb képet kapjanak a tanulók. Korban hozzájuk közel álló fiatalok meséltek nekik arról, mi vezette őket arra, hogy ezt az utat válasszák. Hiszen a papok, illetve apácák is ugyanolyan emberek, mint bárki más.