Az ittas vezetők kerültek ma a rendőrség fókuszába
Rendőrség
2023. okt. 20.

Az ittas vezetők kerültek ma a rendőrség fókuszába

A finn módszer alapján ellenőrizték a gépjárművezetőket városunkban. A rendőrség célja, hogy kiszűrjék azokat, akik esetleg ittas állapotban ültek a volán mögé.

Az ózdi egyenruhások a Piac út mellett lévő parkolóba terelték ma a forgalmat. Egy-egy ilyen ellenőrzés alkalmával akár két-háromszáz autóst is meg tudnak vizsgálni és előfordul, hogy fényes nappal egy-két embernél pozitív eredményt mutat a műszer. Ez pedig nagyon veszélyes a közlekedés többi résztvevőjére nézve.

„Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a szeszesital-fogyasztás a gépjárművezetésre olyan fokozott kockázatot jelent, ami nem megengedhető. Köztudott, hogy Magyarországon ebben a témában zéró tolerancia van, tehát egyáltalán nem szabad szeszesitalt fogyasztani és egyéb, vezetési képességre hátrányosan ható szert sem. Nagyon fontos, hogy ebbe a kategóriába beletartoznak azok a gyógyszerek is, amelyek bódító hatásúak, a reakciót csökkentik a járművezetőknél, tehát az ilyen gyógyszereknek az utasítását is figyelembe kell venni” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Emellett természetesen a kábítószerek és az egyéb kábító hatású anyagok is a tiltott kategóriába tartoznak. Az akció során a szabálytalankodókkal szemben a helyszínen intézkednek is az egyenruhások, amivel sok autós egyetért.

„Nagyon örülök, hogy odafigyel a rendőrség a közbiztonság mellett arra is, hogy az ittas vezetőket ki tudja szűrni a forgalomból. Sajnos ez egy komoly probléma, ami az emberek részéről nem igazán van figyelembe véve. Egy-két pohár után még nagyon sokan beülnek az autóba” - mondta Varga István.

„Ne közlekedjenek az úton, ne törjenek össze bennünket olyanok, akik éppen nem józanok. Szerintem elég fontos” - hangsúlyozta Kovács Gergely.

A rendőrök a többi közlekedő biztonsága érdekében igyekeznek minden olyan sofőrt kiemelni a forgalomból, aki a járművezetést megelőzően szeszesitalt, vagy egyéb, a vezetési képességre hátrányosan ható szert fogyasztott. Mindenki szeretne épségben hazaérni, ezért fontos, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra.