Folktrend divatbemutatót tartott a Barkó Kézműves Egyesület az Ózdi Városi Könyvtárban
Kultúra
2023. okt. 21.

Folktrend divatbemutatót tartott a Barkó Kézműves Egyesület az Ózdi Városi Könyvtárban

Folktrend elnevezéssel divatbemutatót tartottak az Ózdi Városi Könyvtárban, melyet a Barkó Kézműves Egyesület szervezett. A ruhákat a Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai vonultatták fel.

Egészen 2017-re nyúlik vissza az a kapcsolat, amelyet az Ózdi Városi Könyvtár vezetősége ápol a Barkó Kézműves Egyesülettel és a Művésztanyával. Ekkor mutatkoztak be a közönségnek először az intézmény falai között egy kiállítás keretében. Ezt követően közös kézműves foglalkozásokat is szerveztek, melynek szintén a könyvtár adott otthont. A jó kapcsolatnak köszönhetően figyelt fel Csörgőné Csépányi Krisztina az egyesület legújabb sikereire.

„A mai kiállítás, illetve nemcsak kiállítás, hanem divatbemutató is, úgy jött létre, hogy a közösségi oldalon én felfigyeltem a Folktrend divatbemutatóra, ami Budapesten volt, és voltak Pálmai Ilkáék ezen a bemutatón. Ezért felvettem a kapcsolatot Ilkával, hogy milyen jó lenne, ha ezeket a csodás ruhákat az itteni közönség is láthatná. Így hoztuk össze ezt a divatbemutatót itt nálunk, ezt fűszerezzük még egy kis kiállítással az alkotásokból, hogy meg tudjuk mutatni, hogy a barkó alkotások milyen gyönyörűek” - emelte ki Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

A divatbemutatón 17 olyan ruhát mutattak be, melyek barkó tradíciókon alapulnak, de a mai kor igényeit is kielégítik, és a hétköznapokban is viselhetőek. Az elhozott viseletek hónapok, sőt évek munkája, melyeket a Barkó Kézműves Egyesület tagjai készítettek lelkesen.

„Három Folktrend pályázatnak a kollekcióját fogjuk most bemutatni, illetve 1-2 olyan ruhát, amik a kedvenceink. A legvégén majd egy olyan menyasszonyi ruhát láthatnak a nézők, amely a békéscsabai textiles konferencián nyert el díjat. Úgyhogy hihetetlenül nagy munkák, több hónap tervező és kivitelező munkája látható itt. Emellett májusban indult egy hímző körünk, és a hímző körnek a munkájából készítettünk egy kiállítást, illetve 1-2 olyan pályázati anyagot hoztunk el, amik első díjat, kiemelt díjat értek el, és még nem láthatták itt a térségben” - mondta Olácsi Pálmai Ilka, a Barkó Kézműves Egyesület elnöke.

Sokan voltak kíváncsiak a csodás ruhadarabokra, minden korosztály megtalálható volt a nézők sorai között. A Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai sorban mutatták be a viseleteket, akik nem csupán felvonultak a színpadra, de táncra is perdültek. A bemutatót követően a könyvtár dolgozói kézműves foglalkozással is várták az érdeklődőket.