A pályaválasztás volt a téma az Ózdi Szakképzési Centrum nyílt napján
Oktatás
2023. okt. 27.

A pályaválasztás volt a téma az Ózdi Szakképzési Centrum nyílt napján

Első alkalommal szerveztek pályaválasztási tájékoztatót az általános iskolák igazgatóinak az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában.

Miért jó választás a szakképző iskola? Ez volt annak a tájékoztatónak a címe, melyet az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola rendezvénytermében tartottak meg a napokban. Elsőként Nagy Zsuzsanna kancellár köszöntötte a megjelent vendégeket, aki hangsúlyozta, hogy a délelőtti programmal a pályaválasztás előtt álló fiataloknak szeretnének segíteni. A rendezvényteremben foglaltak helyet az általános iskolák vezetői, a 8. osztályosok osztályfőnökei, valamint a pályaválasztási felelősök.

„Első alkalommal kerül megrendezésre ez a pályaválasztási tájékoztató. A tájékoztatóval azokat célozzuk meg, akik a gyerekekkel nap mint nap az iskolában találkoznak. Osztályfőnökök, vezetők, iskolaigazgatók, helyettesek. Örömünkre szolgál, hogy elfogadták a meghívásainkat, regisztráltak a megfelelő helyre, és most itt gyülekeznek arra tájékoztatóra, amit főigazgató úr fog tartani” - mondta Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Szakképzési Centrum kancellárja.

Tizenkét iskolából érkeztek a programra. Tuza Ottó az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója prezentálta az iskolák által felkínált képzési módokat, majd beszélt a szakképzés ösztönző rendszeréről is, mely több lehetőséget kínál a gyerekek számára.

„Ösztöndíjat, munkabért, egyszeri pályakezdési juttatást kaphatnak ezek a fiatalok, akik a szakképzésben tanulnak. Mellette pedig kihangsúlyozva azt is, hogy viszonylag gyorsan, három éves képzés után munkába tudnak állni, aki egy technikumi képzésre jelentkezik, utána tovább tud tanulni főiskolán, egyetemen. Szakirányban sokkal könnyebben, hiszen az egyik érettségi tárgya az a szakmai tárgy lesz” - emelte ki Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

„Alapvetően a rendszer új elemeit szeretnék megismertetni a kollégákkal, amelyek néhány éve már működnek” - folytatta Tuza Ottó, főigazgató. A tájékoztatón az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatóhelyettese is részt vett, aki jó lehetőségnek tartotta azt, hogy ily módon is segítsék azokat a diákokat, akik általános iskolai tanulmányaikat követően, szakképző intézményben szeretnének továbbtanulni.

„Iskolánk, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola remek lehetőséget látott abban, hogy ezt a pályaválasztási előadást megtekinthesse, ugyanis nyolcadik osztályos tanulóink is hamarosan a pályaválasztás előtt állnak. Nagyon nagy szükségét éreztük, hogy tájékozódjanak a képzési formákról” - hangsúlyozta Görgei Gábor, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatóhelyettese.

A tájékoztatót követően minden résztvevő megtekinthette az iskola tanműhelyeit, ahol a jelenlegi és a leendő diákok gyakorlataik során a szakmák fortélyait elsajátíthatják.