Tüzet szüntess! – Tűzmegelőzési bemutatót tartottak az Aktív Zóna Alapítvány szervezésében
Szabadidő
2023. okt. 28.

Tüzet szüntess! – Tűzmegelőzési bemutatót tartottak az Aktív Zóna Alapítvány szervezésében

A tűzmegelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet az Aktív Zóna Alapítvány. Egy szokványos háztartási tűzesetet és annak szakszerű eloltását is bemutatták a lánglovagok.

Az Aktív Zóna Alapítványt 2000-ben hozták létre és közösségi szervezetként működik. A korábbi években számos pályázaton nyertek, melyek jóvoltából egy felépített tematika mentén különféle rendezvényeket valósítottak meg. Ezek az események az otthonunkban zajló mindennapi élet kihívásaira, illetve azok lehetséges megoldásaira fókuszálnak.

„Így most jutottunk el a tűzoltási bemutató, tűzoltó gyakorlat legfontosabb részéhez, hogy egy lakossági tájékoztatást kapjanak játékosan az itt lakók, hogy mi a teendő tűz esetén, hogyan kell értesíteni a tűzoltókat, miként kell eljárni egy tűz kapcsán. Be fogunk mutatni egy szokásos háztartási tüzet, olajat fogunk égetni, föl fog lobbanni az olaj és ezt fogjuk szakszerűen eloltani” - mondta Fürjes Pál, az Aktív Zóna Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A tűzeset szimulációja szerint a készülő ebédet a tűzhelyen felejtették, és a forró olaj egyszer csak begyulladt. Nagyon sok ehhez hasonló esethez kell kivonulniuk a tűzoltóknak, így ők is örömmel működnek közre ilyen jellegű prevenciós rendezvényeken. Emellett a szervezők egy 13+1-es totóval is tesztelték a résztvevők jártasságát a témában.

„Én nagyon-nagyon fontosnak, illetve követendő példának tartom, hogy egy működő közösségben a tűzvédelemre, a tűz elleni védekezésre is hangsúlyt fektetnek. Nyilván ez szakemberként nekem azért melengeti a lelkem. A mai napon egy játékos tűzvédelmi totó kitöltésével próbálunk olyan tűzvédelmi kérdésekre rávilágítani, ami a háztartásokat érintheti. Ami alapértelmezés szerint ugyan kézenfekvő dolog, de azért nem árt feleleveníteni ezeket az ismereteket” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Az elsődleges teendő égő olaj esetén, hogy valamivel fedjük le, így megfosztjuk az oxigéntől. Ugyanakkor bemutatták azt is, hogyan ne oltsuk el az ilyen jellegű tüzet. A még éppen csak meggyulladt zsiradékra vizet öntöttek a szakemberek, ami ennek következtében robbanásszerűen még jobban fellángolt. Az így keletkező tűz nagysága megdöbbentette a jelenlévőket, ezért a bemutató sokak számára hasznosnak bizonyult.

„Szerintem jó volt ez a bemutató, mert sok mindent megtudtunk erről, a zsíros, illetve olajos tűz eloltásáról. Jó volt látni, hogy így felrobban az egész majdnem” - nyilatkozta Puzsik Bence.

A látványos szimulációt követően bemutatták a tűzoltó készülék helyes használatát. A résztvevők a tűzoltóparancsnok segítségével kiértékelték a korábban kiosztott tesztlapot. A helyes megfejtők ajándékban részesültek, de ami ennél is fontosabb, hogy gyakorlati tudást kaptak annak kapcsán, mi a teendő abban az esetben, ha lángra kap a tűzhelyen felejtett főzőolaj. Így talán sok baleset megelőzhető a későbbiekben.