Zavartalanul telt el Mindenszentek napja.
Hírek
2023. nov. 2.

Zavartalanul telt el Mindenszentek napja.

Mindenszentek napján megteltek az ózdi temetők megemlékezőkkel, de szerencsére eseménymentesen telt november elseje az Ózdi Rendőrkapitányság számára.

Minden évben általános szokás, hogy a sírkertekben rendbe teszik a nyughelyeket, melyeket virággal díszítenek, gyertyát gyújtanak és imádkoznak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint. November 1-jén közös napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg.

„A Szentség az nem csak egy személynek a jósága, hanem minden, ami kapcsolatban van az Istennel. Tehát szent az egyház, szent a templom. Vannak szent dolgok, amik azt fejezik ki, hogy valahogy az Istenhez kötnek és kapcsolódnak. Így ünnepeljük a Mindenszentek ünnepét, hogy mindenki beleférjen és megköszönjük a Jóistennek, hogy voltak ők, segítettek nekünk és megpróbálunk mi is egy kicsit jobbak, igazabbak, szentebbek és Istenhez hűségesebbek lenni. Ha az istenhez jók vagyunk, akkor ember társainkhoz is jók vagyunk, mert ez összefügg.” - mondta Mischinger Ferenc római katolikus plébános

Mindenszentekkor a sírkertek környékére koncentrálódott a forgalom, hiszen ilyenkor sokan hazalátogatnak. Az egyenruhások egy feladatterv alapján október harmincadikától, november negyedikéig ellenőrzik a temetők látogatottságát, november elsejére állandó rendőri felügyeletet vezettek be.

„A november elsejei tapasztalatok alapján fokozott és állandó rendőri jelenléttel a három nagy temető környékén eseménymentesen sikerült ezt a napot zárni. Ideiglenes forgalmi rendet vezettünk be néhány temetőnél. Nem mindenhol engedtünk parkolni, ahol egyébként az szokásos. Tulajdonképpen Ózd városában teljesen eseménymentesen telt ez az időszak. Sem vagyon elleni bűncselekmény, sem közlekedési baleset nem jutott a tudomásunkra.” - nyilatkzott Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője

Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai a rendészet és a polgárőrség dolgozóival együttműködve fordítottak kiemelt figyelmet az adott helyszínekre. Az összehangolt munka eredményeként zavartalanul telt a megemlékezés városunkban, csupán Borsodnádasdon történt egy kisebb, koccanásos közlekedési baleset.