Rengeteg sírhely rendelkezési joga van lejárva – A sírhelyek megváltására, valamint hosszabbítására hívja fel a lakosság figyelmét az Ózdinvest Kft.
Hírek
2023. nov. 6.

Rengeteg sírhely rendelkezési joga van lejárva – A sírhelyek megváltására, valamint hosszabbítására hívja fel a lakosság figyelmét az Ózdinvest Kft.

A sírhelyek megváltására hívja fel a lakosság figyelmét az Ózdinvest Kft. A Gyári temetőben például ezernyolcszáz sírhely rendelkezési joga van lejárva.

Az Ózdinvest Kft. hét önkormányzati temetőt üzemeltet városunkban, vagyis hozzájuk tartozik a Gyári, a Bolyki, a Táblai, a Cserdalápai, a Centeri, a Bánszállási és a Somsályi létesítmény. Több mint 14 ezer sírhelyért felelnek. Korábban többféle módon is próbálták jelezni a hozzátartozóknak, ha sírhelyük használati ideje lejárt, de nem nagyon jártak sikerrel. A legcélravezetőbb megoldásnak azt találták, ha közvetlenül a nyughelyen hagynak üzenetet. Ezzel kicsit előreléptek, azonban még mindig nagyon sok olyan sírhely szerepel nyilvántartásukban, amelynek nincs rendezve a sorsa, de abban bíznak, hogy ez november elsejét követően valamelyest változik.

„A Gyári temetőben például olyan 1800 sírhely érintett a hatezer sírhelyből, amelyiknek a rendelkezési joga le van járva. Azt ugye jogszabály szabályozza, hogy urnafalak esetében 10 év a megváltási idő. Koporsós sírhelyek esetében 25 év a megváltási idő, és ez ha lejár, akkor a rendelkezési joga is megszűnik a hozzátartozónak” - mondta Molnár Ákos, az Ózdinvest Kft. temetkezési divízióvezetője.

Egyébként az országban nem egyedülálló ez a fajta eljárás. Molnár Ákos, temetkezési divízióvezető elmondta azt is, hogy ebből a szempontból, arányaiban nézve a Cserdalápai temető a legkritikusabb, ugyanis ott a 495 sírhelyből, 258 nincs megváltva, vagyis a fele érintett. A lakosság a Lomb út 1. szám alatt található irodában intézheti ügyeit ezzel kapcsolatosan, de lehet érdeklődni a 06-48/472-006-os telefonszámon is. Csak úgy mint sok családi háznál, a temetőknél is problémát jelent, ha az állatok bejárnak, hiszen sok kellemetlenséget tudnak okozni. Ez inkább ősszel, télen okoz gondot, hiszen akkor élelem után kutatva mennek be, lelegelik a virágokat, ezzel kárt téve a síremlékeken.

A Bolyki temetőnél már tavasszal elkezdték a kerítés kiépítését, mint számos már sírkertben itt is mindig gondot okozott, hogy vadak bejártak a területre. A megbízott vállalkozó szakemberei több mint ötszáz méter hosszban építik ki a kerítést.

Az Ózdinvest Kft. önerőből végzi a fejlesztést, amely hamarosan elkészül. Több lakossági panasz is érkezett már ehhez kapcsolódóan az üzemeltetők és a városvezetés felé is, a kivitelezésnek köszönhetően a probléma megoldódni látszik. A temetőket és környéküket egyébként kamerával is megfigyelik.