Figyeljünk idős, egyedülálló embertársainkra
Hírek
2023. nov. 7.

Figyeljünk idős, egyedülálló embertársainkra

Sokszor kerülnek veszélybe magányos, idős emberek az otthonukban. A családtagok és a közvetlen környezetben élők fokozott figyelme kulcsfontosságú.

Az esetek túlnyomó többségében szerencsére nincs komolyabb baj, vagy mélyen alszik az illető, vagy éppen ügyintézés céljából hagyta el otthonát. Azonban gyakran előfordul, hogy az idős bácsi vagy néni valamilyen sérülést szerzett saját lakásában, illetve van, amikor már csak a halál tényét tudják feltárni a szakemberek. Van olyan, amikor napi szinten riasztják a tűzoltókat ilyen probléma kapcsán, akik sokszor csak az ajtó vagy az ablak betörését követően jutnak be az ingatlanba.

„Nagyon fontosnak tartom azt a fajta odafigyelést, ami nem csak a családtagok, hanem a körülöttünk élők oldaláról is azt gondolom elvárható, hiszen minimális gondoskodással ezek az esetek nagyon egyszerűen megelőzhetőek lehetnek, és ez minimális odafigyelésbe kerül mindössze” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Városunkban az ÓTSZEGYII intézményei komplex szolgáltatáscsomagokkal biztosítanak támogatást a szépkorúak számára. A Petőfi út 10. szám alatt található Családsegítő Szolgálat a szociális ügyek intézésében, kérelmek kitöltésében, valamint mentálhigiénés problémák esetén tud segíteni. Vannak azonban olyan esetek, mikor az egyedül maradt idős ember saját maga ellátására átmenetileg nem képes, vagy segítséggel ugyan, de meg tudja azt oldani otthonában. Emellett sokak hozzátartozói távol élnek, vagy nincs lehetőségük gondozásba venni családtagjukat.

„Vannak olyan intézményeink, akik különböző szolgáltatásokat nyújtanak, mint például a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Ezt gyakorlatilag azoknak az időseknek ajánljuk, akiknek a hozzátartozói messze laknak tőlük és nem tudnak minden nap rájuk nézni. Kapnak egy okos készüléket, ami jelzi, hogy ha bajba kerülnek, rosszul vannak, vagy rosszul érzik magukat, elestek, veszélyben érzik magukat. Az egyik gondozónőnk a diszpécserszolgálat értesítése után felkeresi őket, vagy azonnal intézkednek az idős kórházba való szállításáról” - emelte ki Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII igazgatója.

Az otthonunkban egyedül élő idősek mindennapos problémáira a házi segítségnyújtás jelent megoldást. Ilyen például a gyógyszerkiváltás, a bevásárlás, vagy akár a személyi gondozás. Az aktív társasági élet és a szórakozási lehetőségek alternatívája pedig a Bolyki Tamás úti Idősek Klubja, ahol különféle foglalkozásokkal és programokkal várják az érdeklődőket. Ez sokuknak a napi kikapcsolódást és feltöltődést jelenti.

„Jól érzem magam, egyedül élek és nagyon jó ide eljönni, szinte ha már nem kell jönni, akkor nem jó. Előre félek, hogy ha nem kell jönni, akkor mit fogok csinálni. Nagyon jó ide járni, jó a közösség, és én nagyon szeretek itt lenni. Nagyon szeretem, úgyhogy remélem, hogy sokáig, amíg élek és amíg bírok, biztos fogok jönni” - nyilatkozta Sotkovszki Jánosné.

Lukács Judit a csapat legfiatalabb tagja, és több mint két éve jár rendszeresen a klubba. A közösségi programokat és az ünnepeket szereti leginkább.

„Beszélgetünk, tévét nézünk, festünk, szókirakózunk” - fogalmazott Lukács Judit.

Azok számára, akiknek gondozása, ellátása saját lakásában már nem megoldható, a bentlakásos intézmények, azaz az idősotthonok nyújtanak támogatást. Itt viszont elég hosszú a várólista, a kérelmeket sorrendben tudják figyelembe venni. A legfontosabb azonban, hogy fokozottan figyeljünk a környezetünkben élő idős, egyedülálló emberekre, hiszen sokszor a legapróbb dolog is nagyon sokat jelenthet számukra.