Merre tovább? Pályaorientációs napot tartottak az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban
Oktatás
2023. nov. 13.

Merre tovább? Pályaorientációs napot tartottak az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban

Pályaorientációs napot tartottak a JAG-ban. A végzős diákok több egyetem és főiskola, illetve technikum ágazataiba és életébe is betekintést nyerhettek egyszerre.

Érdeklődő diákok figyelték a Miskolci Egyetemről szóló előadást. A Gépészmérnöki és Informatikai Kar képviseletében egy olyan társuk beszámolóját hallgathatták meg, aki maga is a JAG-ban végzett korábban. Ezt követően az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemről hallhattak tájékoztatót, amit szintén sokan kísértek figyelemmel. A tanulók megismerkedhettek még a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel, a Miskolci Rendvédelmi Technikummal, illetve a Magyar Honvédséggel is, hiszen az iskolában katonai gimnáziumi képzés is zajlik.

„Forgószínpadszerűen zajlanak az előadások, tehát minden tanulónak három előadáson kell részt vennie. Továbbá még megkönnyítve a végzős tanulók pályaválasztását, kértük a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársának a segítségét, és ő tart most jelenleg a gyerekeknek előadást a megváltozott felvételi eljárásról és az új pontszámításról” - mondta Czenéné Csomós Eszter, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium igazgató-helyettese.

A jövő évi felvételi kapcsán például fontos változás, hogy a középszintű érettségi eredmények már csak kétharmad részben számítanak be, míg az emelt szinten teljesített tantárgyakat továbbra is teljes pontértékben veszik figyelembe. Emellett a diákok beszélhettek arról is, mit tartanak fontosnak a pályaválasztás során, illetve mi befolyásolja őket abban, hogy hol tanuljanak tovább. A Miskolci Rendvédelmi Technikum előadása nagyon népszerű volt. Bemutató videók és személyes élménybeszámolók is tarkították az oktatók mondanivalóját.

Emellett egy jelenlegi tanuló is mesélt az oktatás menetéről, ami által még teljesebb képet kaptak a diákok, hogy mire is számíthatnak, ha rendőrök szeretnének lenni. A hallgatóság között akadt olyan, aki a családi hagyományt folytatva már most hivatásként tekint a pályára.

„Igazából nagyon régóta érdekel a rendőrség, mivel édesapám is rendőr lassan harminc éve. Nagyon megfogott ez az adrenalin túltengős munka, ha lehet így nevezni, de például édesapámon nagyon sokat látom, hogy nagy örömmel megy be és segít az embereken. Nagyon-nagyon jól értek én is az ő ágáról az emberekhez és ugyanígy, hogy is mondjam megfogott, hogy munkában tudok segíteni az embereknek és legalább olyan szempontból, hogy nevelem is az embereket idézőjelesen és én is tanulok közben más emberektől” - nyilatkozta Polák Fanni.

Azon tanulók számára pedig, akik nem kívánnak elmenni a városból, illetve nem szeretnének a felsőoktatásban továbbtanulni, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium, valamint az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikuma kínál érettségi utáni képzéseket. A JAG pedagógusai fontosnak tartják, hogy évről évre többféle területet mutassanak be, hiszen minden gyerek érdeklődési köre más és más. Egy ilyen esemény után pedig talán tudatosabban és biztosabban választhatják ki a számukra legmegfelelőbb hivatást, illetve életpályát a fiatalok.