Újabb térfigyelő kamerákat helyeztek el a városban
Fejlesztés
2023. nov. 20.

Újabb térfigyelő kamerákat helyeztek el a városban

A Nagyparkolóban, illetve a Gyújtón lévő parkolóban helyeztek el térfigyelő kamerákat. A megfigyelő rendszernek a bűncselekmények felderítése kapcsán is fontos szerepe van.

A Gyújtón található parkolóban több alkalommal törtek össze autókat, az elkövető szinte minden alkalommal nyom nélkül távozott. A Nagyparkolóban pedig rendszeresen visszatérő problémát jelent a hangoskodás és a közterületi alkoholfogyasztás. Városunk első embere térfigyelő kamerák kihelyezését javasolta ezekre a területekre. Abban bízik, hogy a felszerelt eszközök valamelyest visszatartó erővel bírnak majd.

„Lakossági kérés volt mind a Nagyparkoló, mind pedig a Gyújtó parkoló kapcsán térfigyelő kamerák kihelyezése, ugyanis itt a Nagyparkolóban randalírozás szokott lenni főként éjszakánként és főleg nyáron, a Gyújtó parkolóban pedig már sajnos több autót is összetörtek és otthagyták őket, tehát nem lett meg az elkövető. Ezeknek a kameráknak a segítségével most már sokkal könnyebb lesz mind az elkövetőket kézre keríteni, mind pedig észlelni, hogy ha a Nagyparkolóban probléma van és jelenlétre van szükség a rendészet vagy a rendőrség részéről” - hangsúlyozta Janiczak Dávid polgármester.

Az utóbbi időszakban folyamatosan bővül a térfigyelő kamerarendszer a városban, amire nagyon nagy igény mutatkozik a lakosság és a rendőrség részéről is, főként a frekventált, zsúfolt, illetve forgalmas helyeken. Nem egy elkövetőt sikerült már elfogni a segítségével, illetve nagyon sokszor vezette eredményes nyomozásra a rendőrséget is.

„Magának a térfigyelő hálózatnak a jelentősége számokban nem kimutatható, de nem is megkérdőjelezhető. Ez azt jelenti, úgy gondoljuk, hogy a visszatartó ereje elsősorban, ami nagyon nagy, amennyiben jogsértés történik a kamera hatósugarában, akkor pedig a felderítés, illetve a bizonyítás, ami szerepet játszik. Mondhatni azt, hogy heti szinten keres meg bennünket a rendőrség és felvételeket kér különböző jogsértések kapcsán” - mondta Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.

Szeptemberben is a térfigyelő kamera felvételei buktatták le a tettest. Négy autót rongált meg az elkövető az egyik Faluban található parkolóban. Az Ózd Városi Rendészet munkatársai a felvételeket eljuttatták a rendőrségnek, az egyenruhások pedig hamar kézre kerítették a férfit, akinek indítványozták letartóztatását. A rendészet központjában hamarosan megújul a kameraszoba. Lefóliázzák az ablakokat, illetve több monitort is felhelyeznek. A hatékony megfigyelés szerves részét képezi a munkának, hiszen adott esetben gyorsan és szakszerűen tudnak intézkedni a hatóságok.