Őszi gyermekbetegségek – Mire figyeljünk?
Egészség
2023. nov. 23.

Őszi gyermekbetegségek – Mire figyeljünk?

A hidegebb idő beköszöntével a gyermekek körében is nagyobb számban fordulnak elő a felső légúti, illetve meghűléses megbetegedések. Járvány azonban nincs.

A leggyakoribb panaszok a torokfájás, a köhögés, az orrfolyás és a láz, esetenként előfordul hányinger, hányás és hasmenés. Ilyenkor szinte kivétel nélkül vírusos fertőzés áll a háttérben, s a legyengült szervezetet könnyebben támadják meg a baktériumok.

„Körülbelül tíz százalékban bakteriális a fertőzés. Ezek a bakteriális infekciók elsősorban a vírusos fertőzés talaján alakulnak ki, a vírusos fertőzés által legyengített szervezetet megtámadja a baktérium, népiesen így lehet mondani. Szövődménynek nevezzük ezt a jelenséget, a leggyakoribb szövődmények a tüdőgyulladás, az arcüreggyulladás, a középfülgyulladás, a gennyes légcsőhurut. Illetve van gyomor-bélrendszeri megnyilvánulási forma is, amikor hányás-hasmenés formájában jelentkeznek a tünetek” - mondta dr. Csízi Zoltán, gyermekorvos.

Közösségbe járó gyermekek esetén ajánlott különböző étrend-kiegészítőkkel, illetve vitaminokkal is támogatni az immunrendszert, hiszen az apróságok sokat vannak zárt térben, s így könnyebben elkaphatják egymástól ezeket a vírusos betegségeket, mivel azok leginkább cseppfertőzéssel terjednek. Az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájában nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre.

„Naponta többször mosatunk a gyerekekkel kezet, főleg odafigyelünk, hogy étkezések előtt, aki már egy picit náthásabb, vagy köhög, az használja a fertőtlenítőt az étkezések előtt mindenképpen. Emellett odafigyelünk arra, hogy az őszi témakörben megismerjük a zöldségeket, gyümölcsöket és itt is mindig felhívjuk a gyermekek figyelmét arra, hogy ezekből a gyümölcsökből és zöldségekből ha készítünk gyümölcssalátákat, illetve nyersen fogyasztjuk, darabolva őket, minél több vitamint kaphatunk természetes úton és ezáltal a megbetegedéseket egy picit elkerülhetjük” - emelte ki Taliánné Vanka Mónika, az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájának óvodapedagógusa.

A vírusos fertőzésnek specifikus megelőzési módja nincs, általában magától, 4-5 nap alatt meggyógyul. A bakteriális fertőzések azonban már antibiotikumos kezelést igényelnek. Alapvető higiénés szabályok betartásával, rendszeres, lehetőség szerint szabadban végzett testmozgással és vitamindús táplálkozással fokozhatjuk szervezetünk ellenálló képességét a betegségekkel szemben.