A múzeum szakemberei által szervezett kultúrtúrán vett részt az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikum egyik végzős osztálya
Kultúra
2023. nov. 24.

A múzeum szakemberei által szervezett kultúrtúrán vett részt az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikum egyik végzős osztálya

Túráztak és a városról tanultak az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikum diákjai. A Kultúrtúra programsorozatot a múzeum szakemberei hívták életre.

Az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikum egyik végzős osztálya gyülekezett az épület előtt, majd Farkas Péter Barabás múzeumi ágazatvezető érkezett meg kollégáival. Azért jöttek, hogy a Kultúrtúra programsorozat keretében felsétáljanak a Drótos-tetőre. Útközben több helyen megálltak. Ezeknél a pontoknál különböző érdekességeket hallhattak magáról a városról vagy egy-egy épületről.

A Drótos-tető felé vezető útról szép kilátás nyílik a városra. A gyárból megmaradt épületekre is jól ráláttak a diákok, így könnyebben megismerték, melyik egység, hogyan kapcsolódott össze.

„Eddig nagyon élvezetes a túra, kicsit kifáradtunk már, ezt az emelkedőt annyira nem szeretjük, de nagyon sok érdekes dolgot hallottunk Ózdról, amiket eddig nem tudtunk. Jó kis csapatépítő is az osztályunk számára, és szeretünk így a környezetben mászkálni” - nyilatkozta Váradi Kristóf, az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikumának tanulója.

Ezt a túrát most egyébként célirányosan, kifejezetten középiskolások számára szervezték az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark szakemberei. Ezek az alkalmak egymásra épülnek. A múzeumi foglalkozások során keltenek érdeklődést a látogatókban, hogy később a túrákra is ellátogassanak.

„Az a célja, hogy a fiatalokat egyrészt kimozdítsa és a természet szeretetre, mozgásra sarkallja, másrészt pedig a helytörténeti ismereteket bővítsük és rávilágítsunk arra, hogy itt Ózdon és Ózd környékén milyen értékek, milyen történeti és kulturális értékek találhatóak” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

Eddig jellemzően általános és középiskolás diákok vettek részt a foglalkozáson. A kultúrtúrára azonban bárki jelentkezhet. A szakemberek szeretnének a jövőben minél több korosztályt megnyerni, hogy együtt mozogjanak és megismerjék a város múltját, jelenét.