Feltűzték a szalagot a SZIKSZI végzős diákjaira
Oktatás
2023. nov. 26.

Feltűzték a szalagot a SZIKSZI végzős diákjaira

Mérföldkőhöz érkeztek a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Technikum végzősei. Harminchat főnek tűzték fel a szalagot az ünnepélyes keretek között.

„Hát elindulsz, kezedben az elválások és búcsúzások csokrát viszed, amely ma egy újabb szállal gazdagabb lett” - ezekkel a szavakkal indult a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Technikumban megtartott szalagavató ünnepség. A szépen feldíszített tornatermet megtöltötték a végzős diákok szülei, rokonai. Az ünnepélyes ceremónia rendhagyó, mégis rendkívüli volt az iskola életében.

„Hagyományos lesz a szalagavató abban a formában tekintve, hogy ugye egyrészt egy komoly műsort, illetve vidám műsort is fog tartalmazni. Harminchat diákra tűzzük most a szalagot, ebből a szempontból azonban rendhagyó, hiszen ebben az évben ért a technikusi képzés oda, hogy a bent lévő tanulók ebben az évben nem ballagnak, nyilván akkor a szalagot sem tűzzük rájuk, hanem majd csak a következő évben, az ötödik évben kerül sor az ő ballagásukra. Úgyhogy ebből a tekintetből ez nem egy hagyományos szalagavató lesz” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A végzősök már az őszi szünetről visszatérve nekiláttak a műsor összeállításának, és lelkesen gyakoroltak. Heti több alkalommal is gyakoroltak, hogy a nagy napon kellően felkészültek legyenek az összetett és változatos produkcióra.

„Változatos műsorral készültünk. Készültünk komoly műsorral, illetve készültünk az osztállyal egy viccesebb műsorral, ami az elmúlt éveket idézi fel” - emelte ki Zay Dalma, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

Az ünnepség egy komolyabb hangvételű műsorral kezdődött, ahol a végzős diákok az iskolával és a felnőtt léttel kapcsolatos érzéseikről vallanak. Mindehhez olyan nagy magyar íróktól idéztek, mint például Ady Endre vagy József Attila. Ezt követően Szőke Gábor római katolikus plébános, az iskola lelkésze látta el tanácsokkal a maturanduszokat, majd megáldotta a feltűzésre kerülő szalagokat.

„Ez a szalag valóban a változás reményének jele legyen. Hogy legyenek bátrak változni, és az életet változtatni. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében” - fogalmazott Szőke Gábor, római katolikus plébános, iskolalelkész.

A szalagtűzés után a végzősök virágcsokorral mondtak köszönetet osztályfőnöküknek, az iskola igazgatójának és az iskolalelkésznek. Majd egy rövid szünet után egy vidámabb műsorral tértek vissza a közönség elé, amelyben tánccal és kivetített videóbejátszásokkal emlékeztek vissza az iskola falai között eltöltött évekről.