A Bíben-völgybe kirándultak a diákok a Kultúrtúra programsorozat keretében
Oktatás
2023. nov. 29.

A Bíben-völgybe kirándultak a diákok a Kultúrtúra programsorozat keretében

Közel száz gyerek kirándult a Kultúrtúra programsorozat keretében. Az iskola épületétől a Bíben-völgybe vezetett az útjuk. Számháborúztak is az Ifjúsági Parkban.

Az Ifjúsági Parkban egy rövid eligazítás után kezdetét vette a számháború. A fiatalok a fejükre tették a laminált táblákat és különböző taktikával vetették bele magukat a játékba. A közel száz gyerek elszórva bújt el a parkban. Az idő előrehaladtával egyre többen estek ki.

„Ebből a kirándulásból én tegnap óta mindent várok. Én estem ki szerintem legelsőnek, de attól még jó élmény volt” - fogalmazott Sütő Bence Márton, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

Akik kiestek, leültek uzsonnázni az asztalokhoz. A többiek pedig egymásra vadásztak. A Vasvár Úti Általános Iskolában már hagyomány, hogy elviszik túrázni a gyerekeket, akik mindig nagy örömmel vesznek részt ezeken a programokon.

„Ezen a túrán már többedjére veszek részt. Voltam már alsóban is és most felsőben is. Most a Bíben-völgybe megyünk, az Újváros tér területére, viszont többnyire, amikor korábban voltunk, úgy emlékszem, hogy legtöbbször a Kerekhegyhez mentünk és a Ráctag fölötti hegyekbe” - mondta Antal Özséb, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A mozgáson túl természetesen az ismeretterjesztés is nagyon fontos a pedagógusok számára.

„Minden évben szoktunk tartani őszi túrát az iskolában is a tehetséggondozó program keretében szabadidő tevékenység elemeként. Most így a múzeummal összefogva, akik a Kultúrtúrát szervezik jöttünk. Nagyon örülünk neki, hogy ennyi gyerekkel részt vehetünk ezen a programon” - nyilatkozta Farkasné Borbás Zsuzsanna, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark szakemberei számos helytörténeti ismeretet adtak át a diákoknak, ezzel is színesítve a túrát. Egy erdészt is meghívtak, hogy a környezetről beszéljen. A Kultúrtúra programsorozat egyre népszerűbbnek bizonyul.

„A szép számú résztvevők és a mosolygó gyerekek, illetve az utána következő visszajelzések mind megerősítenek minket abban, hogy ezt tovább folytassuk. Egyre több igény jelentkezik rá, hogy különböző helyszíneken, különböző tematikára építve adjuk át a tudást, amelyet mi a múzeum részéről hozzá tudunk adni ehhez a kezdeményezéshez” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, múzeumi ágazatvezető.

A park után körbejárták a tavat, majd egyenesen a völgy felé vették az irányt. A gyerekek nagyon jól érezték magukat.