„Adj egy csepp reményt!” – Retro véradás a Civil Házban
Egészség
2023. nov. 30.

„Adj egy csepp reményt!” – Retro véradás a Civil Házban

Retro véradásra várták a hónap utolsó szerdáján az önkénteseket a Civil Házban. A véradókat virslivel, pogácsával, alkoholmentes sörrel és teával vendégelték meg.

A hónap utolsó szerdáján dél és öt óra között várták a Civil Házba azokat, akik véradással szeretnének segíteni embertársaikon. A véradás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a tudomány mai állása szerint a vér mint emberi szövet csak véradással pótolható. A vérátömlesztés egyes betegségek, műtétek és kóros állapotok során nélkülözhetetlen, sok esetben életmentő beavatkozás.

„November huszonhetedike a Magyar Véradók Napja Magyarországon, ekkor ünnepeljük a sokszoros véradókat, tehát nem csak azokat, akik 25-ször, 50-szer vagy 100-szor adtak már vért, hanem azokat is, akik első alkalommal nyújtják segítő karjukat. Ezúttal is szeretnénk megköszönni nekik a sok segítséget. Itt a decemberi hónapban is lesz véradás, szintén a Civil Házban, ahova várjuk szeretettel a véradókat, hiszen minden hónap utolsó szerdáján van Ózdon véradás, és a Civil Háznak köszönhetően most visszakerülhettünk ide” - mondta Kása-Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

A mostani eseményen kicsit nosztalgiázhattak azok, akik régóta segítenek másokon, ugyanis a Vöröskereszt munkatársai retro véradást rendeztek, ahol virsli, pogácsa, alkoholmentes sör, tea és kávé várt mindenkit. A véradásokon megjelenők száma igen változó, de a szervezők mindig bíznak abban, hogy egyre többen adják vérüket mások megsegítéséért. Ezúttal közel 50 fő nyújtotta segítő karját. Az új önkéntesek ritkábbak, de vannak olyanok is, akik már évtizedek óta adnak vért.

„Azért tartom fontosnak, mert van egy cukorbeteg kislányom, a feleségem beteg volt, akkor is véradókat kellett gyűjteni. Ugye jóleső érzés, mikor küldenek egy SMS-t, hogy felhasználták a véremet gyógyításra, és ezzel tudtam én is segíteni valakinek. És remélem, hogy ha ilyen helyzetbe kerülök, nekem is fognak segíteni” - hangsúlyozta Hentes Zoltán.

Véradásra a jövőben is várja a donorokat minden hónap utolsó szerdáján a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezete. A segítségnyújtáshoz néhány dokumentumra is szükség van, tehát senki se felejtse otthon a személyigazolványát, lakcím- és TAJ-kártyáját, ha véradásra szánja el magát.