Térségi Diáksport Fesztivált rendeztek a Marosi István Városi Sportcsarnokban
Sport
2023. dec. 1.

Térségi Diáksport Fesztivált rendeztek a Marosi István Városi Sportcsarnokban

Első alkalommal rendezte meg az Ózd Térségi Diáksport Bizottság térségi szintű Diáksport Fesztiválját a Marosi István Városi Sportcsarnokban.

Gyerekzsivajtól zsongott a Marosi István Városi Sportcsarnok ma délelőtt. A közel száz tanulónak megszervezett sportfesztivált a Magyar Diáksport Szövetség hirdette meg. A lényege, hogy a gyerekek nem versenyeznek, hanem kipróbálják ügyességüket, állóképességüket. Négy iskola jelentkezett a programra, az Ózdi Apáczai Csere János, a Bolyky Tamás, az Újváros Téri és a Vasvár Úti Általános Iskola.

„A lényege az, hogy nem verseny a mai alkalom, hanem fesztivál jellegű, és mozgásos feladatokat kell végrehajtani, és hogy ne legyen ülő gyerkőc, hogy ne legyen éppen olyan, aki kiáll. A lényeg, hogy mindenki közösen tudja teljesíteni a feladatokat. Nagyon jól sikerült a kialakítása, mert a testnevelő tanárokkal és az iskolákkal közösen beszéltük meg, hogy mik legyenek a feladatok. Olyan feladatok voltak támpontnak kiírva, hogy közösen kelljen, kooperatív jelleggel végrehajtani a gyakorlatokat. A cél az volt, hogy mindenki szerepeljen benne egyszerre” - emelte ki Vanczák Attila, szervező.

A feladatok nem voltak túl nehezek, viszont kellő felkészültséget igényeltek mind a diákoktól, mind pedig a testnevelőktől. A nyolc csapat nyolc állomáson teljesítette a kihívásokat forgószínpadszerűen.

„Volt egy pálya, ahol hoki labdát kellett vezetni szlalomozva és egyenesen. Több csapatra felosztottak minket. A mi csapatunknak a neve a Pumák és a tesi tanárunkkal jöttünk el ide” - nyilatkozta Juhász Petra, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

A feladatsor között szerepelt a bójagyűjtögető, a növekvő kígyó elnevezésű is, de volt labdahordás bottal és hídépítés is. Endrész Balázs a Bolyky Tamás Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója testnevelőjével érkezett a programra, segítőnek kérték fel, mely megbízásnak nagyon örült.

„Felkértek, hogy eljöjjek erre a rendezvényre, amelynek nagyon örülök, mivel szeretek kisgyerekekkel dolgozni ilyen formában. Mint mögöttem is látható, ennél az állomásnál mi tartózkodunk. A gyerekeknek be kell mutatni, hogy mit kell csinálniuk és a feladatokat ki kell nekik adni, aztán tovább kell tervezni, hogy ne legyen unalmas. Ez mind nagyon nagy élmény, mert gyakorlati tapasztalatot is szerzünk, akár a problémamegoldó képességünk is fejlődik. Én nagyon örülök, hogy meghívtak engem és remélem, hogy továbbra is fognak ilyen helyekre hívni” - mondta Endrész Balázs, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Vanczák Attila a Diáksport Fesztivál szervezője elmondta, hogy minden korcsoportban meg lesz tartva a jövőben a Diáksport Fesztivál, így a tanév végéig az összes évfolyamot érinti majd a programsorozat.