Az öröm lángját gyújtották meg advent harmadik vasárnapján
Város
2023. dec. 18.

Az öröm lángját gyújtották meg advent harmadik vasárnapján

Meggyújtották a harmadik, az öröm gyertyáját is az adventi koszorún. Janiczak Dávid polgármester és Szőke Gábor római katolikus plébános köszöntötte az ózdiakat a Városház téren.

A harmadik adventi gyertyagyújtásra is sokan látogattak ki a Városház térre. A már hagyománnyá vált eseményre immár kilencedik éve várják az érdeklődőket. A hit és a remény gyertyája után ezen a hétvégén az öröm lángja lobbant fel. Ebből az alkalomból Janiczak Dávid arra kérte a résztvevőket, hogy a várakozás pillanatai alatt tekintsünk egy kicsit saját magunkba is.

„A legfontosabb az lenne, hogy ilyenkor ebben az időszakban belenézzünk a saját lelkünkbe, és megtaláljuk azt a gyermeki lángot, ami még mindig ott ég. Ha nem is mindig érezzük a hétköznapokban, de ott van az. És találjuk meg, és tápláljuk ezekkel a gondolatokkal. A hitnek, a reménynek, az örömnek és a szeretetnek a gondolataival. Ebből keletkezzenek érzések, hogy amikor elérkezünk Szentestéhez és összegyűlünk, akkor olyan erősek legyenek ezek az érzések, hogy másnak is tudjunk belőle adni” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Ezt követően Szőke Gábor római katolikus plébános szólt a résztvevőkhöz, aki arra ösztönözte az egybegyűlteket, hogy a szürke hétköznapokban is tartsák meg az örömöt szívükben.

„Az öröm, a derű az egyetlen olyan kincs, amely csak az által gyarapszik, hogyha megosszuk. Minél többet megosztasz, abból az örömből, abból a derűből ami a tiéd, annál többet kapsz vissza. Én azt kívánom mindannyiótoknak, hogy bármit, amit tesztek, azt tegyétek örömmel, és tegyétek derűvel” - mondta Szőke Gábor, római katolikus plébános.

A plébános szavai után a közönség az adventi koszorú köré gyűlt, majd Janiczak Dávid és Szőke Gábor közösen gyújtották meg a harmadik gyertyát, amely az örömöt jelképezi. Ezt Szűz Mária szimbólumának is tekintik, aki az emberiségnek nagy boldogságot hozott Jézus születésével. A hagyományos adventi koszorúkon ez a gyertya mindig rózsaszín.