Német kultúra
Kultúra
2021. okt. 5.

Német kultúra

Ismét Sváb-estet rendezett az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat. A programot ezúttal az ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos termében tartották meg.

Régi hagyománya van városunkban a Sváb-esteknek. Az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett programon a helyiekből és a vendégekből mindig szép számú közönség gyűlik össze. Bár a pandémia miatt egy ideje nem élvezhette a német kultúrát az ózdi lakosság, elérkezett az alkalom, hogy ismét találkozzanak a hasonló érdeklődésűek.

„Nagyon örülök, hogy nagy az érdeklődés. Ez már tulajdonképpen a hetedik évünk, sikerült felépíteni valamit, és a rendezvényekre egyre többen jönnek. Vannak olyanok, akik szeretik a német kultúrát, tulajdonképpen a sváb zenét és ez a fajta szórakozási lehetőség talán hiányzott is egy ekkora városból” - mondta Göncfalvi Éva, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.  

A programon többek között köszöntőt mondott Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Kellóné Mezőtúri Márta önkormányzati képviselő is. A megnyitót követően az Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesület mutatott be több koreográfiát, majd nótaszó töltötte be a teret, ugyanis Újvári Marika szórakoztatta a megjelenteket. A legtöbben visszatérő vendégek ezeken az alkalmakon.
 
„Nagyon jók ezek az estek. Nagyon jó programokat szerveznek. Legutóbb is Hercegkúton voltunk. Az egy sváb falu, csodálatos hely volt” - nyilatkozta Bilesch Gyula.

Ezután a Bajor Bőrnadrágos Banda sramlit játszott a nagyérdeműnek. Az együttes évek óta visszatérő fellépő a hazai sörfesztiválokon, de a helyi sváb esteken is színpadra léptek már korábban.

„A német kultúra főleg így ősszel nagyon népszerű. Most vannak az Oktoberfestes sörfesztiválok, ezek az egész országban és Európában népszerűvé teszik ezeket a szeptemberi-októberi estéket. A sváb kultúra a különlegessége ezeknek az estéknek” - fogalmazott Berendi Nándor, a Bajor Bőrnadrágos Banda harmonikása.

Az ismert dallamokra a közönség is megmozdult, többen táncra is perdültek. A vacsorát követően egészen este tíz óráig húzták a talpalávalót. Az esemény baráti hangulatú mulatozással zárult.