Készülő adatbázis
Város
2021. okt. 7.

Készülő adatbázis

Megkezdődött az ebek összeírása városunkban. Tegnap a Szentismoni kultúrházban fogtak hozzá a munkához, ma pedig a ruhagyári buszfordulóban várták a helyieket az ÓVI dolgozói.

Az adatlapon fel kell tüntetni többek között a gazda nevét és a kutyára vonatkozó speciális adatokat is, mint például mikrochipje sorszámát vagy éppen az ivartalanítás időpontját, de az oltásra vonatkozó egyéb információk is fontosak. A dokumentum számos platformon elérhető, így városunk honlapjáról is letölthető a Tájékoztatók menüpontra kattintva. Leadni pedig a pontokon délelőtt tíztől délután négy óráig lehet, azonban az állomásokon is biztosítanak belőle. A kitöltött papír a Polgármesteri Hivatal és az Ózdi Városüzemeltető Intézmény portájára is eljuttatható. Az ebösszeírás kötelező önkormányzati feladat. Ózdon a 2019-ben elfogadott ebrendészeti stratégia alapján évente végzik, bár 2020-ban a vírushelyzet miatt ez elmaradt. Két éve mintegy ezerhétszáz ember tett eleget a felhívásnak.

„Ezeket a nyomtatványokat összegyűjtjük, sorszámmal látjuk el és egy adatbázist készítünk a meglévő adatokból. Ez azért is fontos, mert ha például valamelyik kutya elveszik, akkor vélhetően könnyebben fel tudjuk venni a gazdával a kapcsolatot. Tehát ami jelenleg van nyilvántartása a chipekről az állatorvosoknak, illetve különböző rendészeti szerveknek azokban már sokszor elévültek az adatok. Gondolok itt lakcímre, telefonszámra. Azokat ugyanis nem mindig frissítik” - mondta Restás Alexandra, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény foglalkoztatási és szervezési csoportvezetője.