Aradi tizenhárom
Város
2021. okt. 7.

Aradi tizenhárom

A 172 éve elhunyt aradi vértanúkra emlékeztek Szennán ma délután. A résztvevők szakadó esőben rótták le tiszteletüket a gyásznapon.

172 évvel ezelőtt ezen a napon végezték ki Aradon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 13 honvéd főtisztjét. Az Aradi vértanúk terét még 2018-ban adták át Szennán, az egykori képviselő Tartó Lajos kezdeményezésére. Ma délután három órakor is ez a helyszín adott otthont a közös tiszteletadásnak a városrészben. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a megjelenteket, ugyanis szakadt az eső a megemlékezés perceiben. A rendezvényen a Gömöri Népi és Lovas Hagyományőrző Egyesület tagjai és az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola képviselője működött közre. Molnár Tamás brácsán játszott.

Az események díszlövéssel és a Himnusszal kezdődtek. Ezt követően Janiczak Dávid, városunk polgármestere méltatta azokat az embereket, akik a magyar függetlenség ügyéért küzdöttek. Kiemelte, hogy bár tudták, mi vár rájuk, mindannyian bátran harcoltak és életüket adták a hazáért.

„Az aradi hősök nem önmagukért cselekedtek. Őket az igazságérzet vezérelte, a magyar népért harcoltak. Hittek a szabadság eszméjében, a tettek erejében. Vajon örököltük ezt a hitet? Vajon mi milyen ügy mellé állva tudnánk ekkora elszántságot mutatni? Vajon a mi nemzedékünkről mit mond majd az utókor? A választ ki-ki fogalmazza meg magában. Persze más korban élünk, mások a kihívások és a feladatok. De erőt tudunk meríteni a legnehezebb helyzetekben is e kiváló elődök tetteiből” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.
    
A polgármester gondolatai után a hősökért Csikainé Mihalik Éva, a Református Egyházközség lelkipásztora is imádkozott. Szavaival az Úr kegyelméért könyörgött. Kérte, hogy tegye maradandóvá az emberi kezek munkáját.

„Fordulj hozzánk Uram, meddig késel? Könyörülj szolgáidon, áraszd ránk kegyelmedet reggelenként, hogy vigadjunk és örüljünk egész életünkben. Örvendeztess meg bennünket annyi napon át, ahányon át megaláztál, annyi éven át, ahányban rossz sorunk volt. Legyenek láthatóvá tetteid szolgáidon és méltóságod fiaikon. Legyen velünk Istenünknek, az Úrnak jóindulata, kezeink munkáját tedd maradandóvá” - fogalmazott Csikainé Mihalik Éva, református lelkipásztor.

A tiszteletadáson a résztvevők fejet hajtottak a vértanúk előtt. Többek között az országgyűlési képviselő nevében, az önkormányzat, valamint a pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el a kegyelet virágait Damjanich János mellszobránál a tizenhármak fala előtt. A megjelentek együtt énekelték el a Szózatot. A megemlékezés a Székely Himnusz dallamaival zárult.