2024-ben is stabil lesz a város működése
Önkormányzat
2024. jan. 15.

2024-ben is stabil lesz a város működése

9 igen, 4 nem szavazat. Stabil, jól kezelhető gazdálkodást mutat az idei városi költségvetés, amelyben a megfelelő tartalékok is rendelkezésre állnak.

A Városháza nagy tanácstermében délelőtt 10 órakor kezdődött az ülés, amelyről két képviselő is hiányzott. Dr. Almási Csaba jegyző vázolta az előkészítés folyamatait, amelyek már novemberben megkezdődtek. Elmondta, az intézményekkel és a gazdasági társaságokkal is sikerült az egyeztetések során konszenzusra jutni az előirányzatok vonatkozásában.

„A költségvetés bevételeinek főösszege 5 milliárd 750 millió 708 ezer Ft, a költségvetés kiadásainak főösszege 6 milliárd 464 millió 326 ezer Ft, a hiány 713 millió 618 ezer Ft, ezt a pénzmaradványból pótoljuk és finanszírozzuk, a működési hiányra 647 milliót fordítunk, és a felhalmozási hiányokra 66 millió forintot” - mondta dr. Almási Csaba, jegyző.

Janiczak Dávid polgármester elmondta, hogy a kötelező feladatokat maximálisan finanszírozzák, minden kért tételt teljesíteni tudtak. A nem kötelező feladatokat, amelyek Ózd városias jellegét biztosítják, szintén kellő mértékben támogatták, így a közbiztonságot, benne a Városi Rendészetet, a rendőrséget és a polgárőrséget. Jelentős összeget kap a kultúra, a sport, a buszközlekedés, de az állatvédelem, a civil szervezetek, az egyházak, az örökségvédelem támogatására is futja.

„A jelen előterjesztett költségvetés egy stabil, jól kezelhető gazdálkodást mutat, amiben megfelelő tartalékok is rendelkezésre állnak. Az önkormányzatnak kifizetetlen számlája nincs, hitelfelvételre nem szorul” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A költségvetés tárgyalásának vitájában a politikai adok-kapok sem maradt el. Dr. Csuzda Gábor a Fidesz-KDNP frakcióvezetője 2014-től kezdte az értékelést. Ő, jelenlévő képviselőtársaival együtt nemmel szavazott, csakúgy mint az előkészítő bizottsági üléseken.

„Ez a költségvetés nem szolgálja a város hosszútávú fejlődésének a biztosítását. Nincsenek benne távlati elképzelések, amelyek biztos jövőképet jelentenének, a huszonnegyedik órában vagyunk, itt az ideje, hogy végre megmozduljon a város” - tette hozzá dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke tételesen cáfolta a frakcióvezető által elmondottakat, hiányolta a javaslatokat.

„Az én számomra az látszik, hogy jó költségvetés lett összeállítva, mert nem konkrét javaslatok, tételek kerültek a testület elé, hogy hol kellene változtatni, hanem egy 2024-es kampányszöveg hangzott el” - emelte ki Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

A képviselő-testület végül 9 igennel és 4 nem szavazattal fogadta el az önkormányzat idei költségvetését. Az ülésen két képviselő nem volt jelen, így a polgármesterrel együtt a 15 fős testületből 13-an szavaztak. Aki szeretné megtekinteni a testületi ülést teljes terjedelmében, az szombaton délelőtt 9 órától felvételről nyomon követheti a vitát, és meghallgathatja az összes hozzászólást az Ózdi Városi Televízióban.