Két könyvét mutatta be Fazekasné Szabján Erika az Ózdi Városi Könyvtárban
Kultúra
2024. jan. 19.

Két könyvét mutatta be Fazekasné Szabján Erika az Ózdi Városi Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjának tiszteletére rendezték meg a könyvtárban Fazekasné Szabján Erika két könyvének bemutatóját. Egyik kötet életrajz, a másik versekkel tűzdelt.

Az Ózdi Városi Könyvtár minden évben csatlakozik könyvbemutatóval, szavalóversennyel és más kulturális programmal a Magyar Kultúra Napjának megünnepléséhez. A délutáni rendezvény is ennek jegyében telt, egy verses és egy életrajzi regényét mutatta be Fazekasné Szabján Erika, akivel az intézmény vezetője Csörgőné Csépányi Krisztina beszélgetett.

„A könyvbemutató során először Fazekasné Szabján Erikát szerettük volna megismerni egy kicsit közelebbről. Hogy mivel foglalkozott az életében, és hogyan került kapcsolatba az irodalommal. Nem mindig volt úgy, hogy szerette az irodalmat és verseket ír. Ezt beszéltük meg, hogy mikor kezdett el verseket írni, és hogy kapcsolódott be a Szép Szó Irodalmi Kör életébe, és amikor vezető lett, akkor milyen feladatok várták” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

Fazekasné Szabján Erika a Szép Szó Irodalmi Kör vezetését 2012-ben vette át. Azóta számos könyv és újság bemutatását szervezte meg a tagok részére. A Pillantok az életből című verses könyv borítóján egy fa látható, mely szimbolizálja az alkotó mottóját: „ A családra mindig számíthatsz”. A másik kötet egy életrajzi leírás.

„A két könyv közül az egyik az kimondottan a férjem és az én életemről szól, a másik pedig a covid időszakáról szól, amikor a gyerekek vicces dolgokat csináltak, miután be voltunk zárva. Nem lehetett kimenni és mi mégis mentünk mindenfelé, ahová csak lehetett. Tehát egy kis lázadás” - fogalmazott Fazekasné Szabján Erika, író, költő.

Puchreiner Mónika, Szalay Anikó és Vámosiné Kovács Ilona a költő néhány versét adta elő a közönségnek, akik között a fiatalabb korosztály is képviseltette magát. Nyírő Gergő Bálint a Szép Szó Irodalmi Kör tagja már több éve. Igyekszik minden ilyen és hasonló rendezvényen részt venni az Ózdi Városi Könyvtárban.

„Ez a történet még évekkel ezelőtt kezdődött, amikor én tizenegy éves voltam, és akkor jöttem először ide a Szép Szó Irodalmi Kör által kiírt verspályázatra, ahol díjat is nyertem és nagyon kedvesen fogadtak. Akkor találkoztam először Erika nénivel, az utána következő évben és onnantól kezdve úgy voltam vele, hogy amikor csak időm és erőm engedi mindig jövök. Egy-két verssel én is igyekszem hozzájárulni az irodalmi kör további működéséhez” - nyilatkozta Nyírő Gergő Bálint.

A könyvbemutató zárásaként a vendégek kötetlenül beszélgethettek az írónővel, aki elmondta, hogy utolsó fázisában van a következő alkotása is.