Élő könyvekkel beszélgethettek az Ózdi Városi Könyvtárban
Kultúra
2024. jan. 24.

Élő könyvekkel beszélgethettek az Ózdi Városi Könyvtárban

Élő Könyvtár elnevezésű rendezvényt szerveztek az Ózdi Városi Könyvtárban. Már korábban is volt hasonló esemény, amely nagy népszerűségnek örvendett.

Először 2019-ben volt élő könyv rendezvény az Ózdi Városi Könyvtárban. Mai napon a Magyar Kultúra Napja előtt tisztelegve újra megszervezték a különleges könyvtári programot. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium 30 tanulója ötfős csoportokban, 15 perces beszélgetés során ismerkedhetett meg az általuk kikölcsönzött élő könyvekkel, akik ezúttal az élet több területén tevékenykedő szakemberek voltak.

„A meghívott élő könyvek mind olyan személyek, akik tevékenységükkel, munkájukkal a kultúra valamelyik ágához kapcsolódnak. Ez által szeretnének megmutatni a gyerekeknek a kulturális területeket. Másrészt pedig, hogy mindig az élő könyvtárunk programja a pályaorientáció, hiszen szeretnénk a diákoknak egy utat mutatni, hogy milyen tevékenységek vannak, hogy esetleg miket választhatnak majd a további éltük során” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

A könyvtár vezetője ismertette a tudnivalókat a diákokkal, akik kiválasztották azt a személyt, akit először szeretnének meghallgatni, aztán a csoportok az intézmény egy-egy helyiségébe vonultak az élő könyvvel. Most Fazekasné Szabján Erika, Varga Gábor, Demes Ferenc, Szaka Attila, Kecskés Nikoletta kapcsolódott a programhoz és Oláh Zsolt, aki először vállalta az élő könyv szerepét.

„Én nagyon szeretem motiválni a fiatalokat olyan irányban, hogy mindenképpen legyen hobbijuk és sportoljanak. Nálam a hobbi volt az első számú, mert én már gyermekkorom óta, családi hagyományként zenélek. Nálunk majdnem mindenki zenél, gitározik és én eldöntöttem azt, hogy én akarok egy olyan zenekart csinálni, amivel eljutunk mindenfelé, nagyobb fesztiválokra és rendezvényekre” - fogalmazott Oláh Zsolt, a Remorse együttes vezetője.

A fiatalok kérdéseket tettek fel a nagy zenei múlttal rendelkező élő könyvnek, aki minden témában igyekezett válaszolni és inspirálni őket arra, hogy minél hasznosabban töltsék a szabadidejüket. Szaka Attila köznevelési és művelődési referens leginkább a város kulturális életéről beszélt, illetve egyetemi éveinek érdekes pillanatait osztotta meg a tanulókkal. A tanulók az élő könyvekkel való negyedórás alkalmakat nagyon hasznosnak találták, hiszen egy ilyen jellegű közösségi beszélgetésen sokkal jobban megnyíltak, mint egy baráti, vagy családi összejövetelen.