Édes élvezet
Kultúra
2021. okt. 15.

Édes élvezet

Különleges csokoládékkal is megismerkedhettek az érdeklődők a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban tegnap este.

Csokiszökőkút is várta azokat, akik tegnap délután ellátogattak a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark eseményére. A program meghívott előadója ugyanis az ózdi csokikészítő mester, Szabó-Rónai Eszter volt, akitől a vendégek sok érdekességet tudhattak meg erről a több évszázada hódító különleges édességről. A hölgy négy-öt éve foglalkozik ezzel, maga a vállalkozás pedig egy egri édesség üzlet nyitásával indult. Az előadáson az elkészítés módjáról is hallhattak az érdeklődők.

„Érdekes volt a temperálással kapcsolatban mesélte el a különféle arányokat, vagyis a ganázs elkészítésének a módját. Ez volt egy kicsit új, mert sokan nem tudtuk, hogy a ganázs mégis mit jelent. Ugye ez lényegében a csokipasztilla és a tejszín keveréke” - mondta Oláh Krisztián.

A csokoládé kínálatban többféle forma és íz is megjelent. Az apró bonbonok némelyike pedig színvilágában is különleges volt. Az előadás alatt a résztvevők folyamatosan kóstolhattak ezekből. Többek között a kakaókrémes és a szatmári szilvás töltelékkel ellátott édességeket is megízlelhették.

„Igazából én mindegyik csokoládét végigkóstoltam. Mindegyik ízlett, de a személyes kedvencem az az almás pite ízű bonbon volt” - emelte ki Mazura Beáta.

A csokoládék készítése igen időigényes folyamat és nagy odafigyelést igényel. Persze a kínálatban nemcsak a bonbonok, hanem a különféle táblás termékek is megtalálhatóak. Így bőséges a választék.

„A nagyrészét azokat mi találjuk ki, a mi fejünkből pattan ki. Próbálunk, kísérletezünk, kóstoljuk. Utána megpróbáljuk a megfelelő csomagolást kialakítani hozzá, hogy az egyedi jellegét megőrizze a termék, hogy látható legyen a termék. Látható legyen rajta, hogy ez egy kézműves termék. Vannak egyedi felkéréseink is. Az eddigi legextrémebb az egy cserkész kolbásszal töltött csokoládé volt” - nyilatkozta Szabó-Rónai Eszter, édesipari termékgyártó.

Az eseményre előzetesen igen sokan regisztráltak. Így a Csokiestet korábban nem tapasztalt vendégszámmal bonyolították le. Ám a jövő héten sem maradnak program nélkül az érdeklődők.

„Az est keretében gyógyteákra, illetve a gyógynövények szerepére, fontosságára, illetve a méz jótékony hatására hívja majd fel a figyelmet Kovács István, gyógytea készítő mester, aki szintén ózdi, és itt a helyi értéket erősítve és képviselve mutatjuk majd be az ő munkásságát” - fogalmazott dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A program azonban mindezzel nem ért véget. Hiszen az édességek világa a filmvásznon is megjelent. A vendégek ugyanis a Notting Hill-i cukrászda című filmet tekinthették meg este hat órától.