Őszi munkálatok
Város
2021. okt. 15.

Őszi munkálatok

Elkezdték az őszi munkálatokat az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói. A város minden pontján napi rendszerességgel szabadítják meg a területeket a zöld hulladékoktól.

Az ősz beköszöntével újabb feladatokat kell ellátni az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozóinak. A falevelek és levágott füvek begyűjtése a város teljes területén zajlik. Ezt jelenleg 40-45 ember végzi. Miután összegereblyézték a zöld hulladékokat, zsákokba helyezték. Ezeket egy tömörítős autóba ürítik, ami beszállítja a komposztáló telepre. Fontosnak tartják, hogy kapacitásukhoz mérten a lépcsőket és a járdákat is tisztán tartsák, hogy elkerüljék a balesetveszélyes helyzeteket.
                                                                       
„Most már nemcsak a fűszedés és a fűvágás történik a város területén, hanem a lomb is elkezdett hullani a fákról. Ezért most a lombszedés is aktuálissá vált. Egyszerre több helyszínen végezzük a fűszedést és a lombszedést is, onnan kerül beszállításra ide, a komposztálótelep helyszínére” - mondta Csernus Noémi, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője.

A beérkezett faleveleket, füvet, gallyakat és nyesedékeket a telepre érkezve szétválogatják, kiszedik belőlük az idegen anyagokat, például szemetet vagy követ. A gallyakat az erdészeti darálóval aprítják össze. A zöldhulladékokból később vegyesen prizmákat építenek. Három-négy hónap elteltével pedig a kész komposztot lerostálják. Lassan készülnek a hidegebb időkre, amikor is speciális takaróval védik a rétegzett halmokat.

„Vannak takaró ponyváink, amit tavaly vásároltunk. Nagyon hasznos célt szolgálnak, hiszen megőrzi a nedvességet, valamint óv is a csapadéktól, a nedvességtől, hogy mindig rostálható formában legyen a komposzt. Ezt a célt szolgája, valamint nem is fagy át úgy alatta a komposzt, így lehet majd rostálni a tél folyamán is. Természetesen nehezebb dolog lesz, amikor bejön a fagy és a hó. Ám ettől még működik ez a dolog, és rostálni is fogunk, továbbá komposztot is előállítunk” - nyilatkozta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Mivel fű, falevél, ágapríték is kerül a prizmákba, fontos a megfelelő arány kialakítása. Figyelni kell a szellőzésre is, hiszen ha befülled, az a minőség rovására is mehet. Az elkészült anyag a város közterületein található virágágyásokba kerül. Az évben egyébként eddig 115 köbméter komposztot állítottak elő és szállítottak ki.