Valentin-nap, húshagyókedd és palacsinta nap – ezt a három ünnepet kapcsolták össze JAG-ban
Oktatás
2024. febr. 16.

Valentin-nap, húshagyókedd és palacsinta nap – ezt a három ünnepet kapcsolták össze JAG-ban

Angolszász szokásokkal ismerkedtek a Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium diákjai az angol nyelvi tematikus napon. A győztes osztály egy tál palacsintát nyert.

Nagy hagyománya van a nyelvi képzésnek a Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban. Az idegen nyelvi munkaközösség rendszeresen szervez tematikus napokat, ahol a tanulók játékos formában ismerkednek az angol és német nyelvvel. A szókincs, beszédkészség és íráskészség fejlesztése mellett nagy hangsúlyt kap az adott nyelvhez kapcsolódó országok kultúrájának, szokásainak megismerése is. A héten a gimnázium angol szakos tanárai mozgósították a diákokat.

„Az idegen nyelvi munkaközösség munkájának köszönhetően, hogy népszerűsítsük az idegen nyelveket, a tanév során több tematikus napot is szerveztek. Már karácsony előtt is volt egy tematikus nap, amikor a tanulók délután feladatokat kaptak és az egész iskolát bejárták, hogy ismerkedjenek a karácsonyi szokásokkal, ami Angliában szokás. Most pedig a mai nap a húshagyókeddel és a Valentin-nappal kapcsolatban kaptak minden szünetben feladatot” - mondta Ambrus Ildikó, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium megbízott igazgatója.

Az angolszász kultúrában nagy hangsúlyt kap a gyóntató vagy húshagyókedd, ami a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben. A palacsinta világnapja is a húsvét előtti 47. napon, húshagyókedden van. Ez egy mozgó ünnep, ami minden évben február 3. és március 9. közé esik. Február 14. a szerelmesek napja, amit Angliában is egyre többen ünnepelnek. Ezt a három jeles napot dolgozták fel a gimnázium tanulói a tematikus nap keretében.

„A mostani évben is megrendezésre került nálunk a Valentin-nap, viszont most a szokásos levélküldözgetős lehetőségek helyett a nyelvtanáraink segítségével összekapcsoltuk az angol pancake day-jel, és ehhez kapcsolódóan kaptunk minden eddigi szünetben egy feladatlapot, amit megadott időre meg kellett oldani és törekedni kellett arra, hogy a legtöbb jó választ megadjuk, ugyanis a főnyeremény egy jó nagy tányér palacsinta és reméljük, hogy a mi osztályunk fogja megnyerni” - nyilatkozta Láng Zsombor, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium tanulója.

A nyelvtanárok izgalmas feladatokat, furfangos rejtvényeket és fejtörőket készítettek a nagy napra. A diákok minden szünetben kaptak egy feladatlapot, amit időre kellett befejezni. A vetélkedő végén, a palacsinta nap megkoronázásaként, a nyeremény 100 darab palacsinta volt. A rendezvénysorozat következő állomása a tavaszi német nyelvi nap lesz.