Ingyenesen ivartalanítják a kutyákat Ózdon
Város
2024. febr. 19.

Ingyenesen ivartalanítják a kutyákat Ózdon

A Közös Ügyünk Az Állatvédelem Alapítvány, a MÁOSZ és az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány támogatásával díjmentes ivartalanítást szerveznek Ózdon.

Januárban számoltunk be arról, hogy a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének tagja lett az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány. Elnöke, Fidrus Péter akkor azt nyilatkozta, ez nagy mérföldkőnek számít az ózdi állatvédelem életében. Egy pályázatnak köszönhetően jelenleg 800 ezer forintos keret áll rendelkezésre, hogy kutyák ivartalanításával vegyék fel a harcot a felesleges szaporulatok ellen. Vannak a városnak olyan területei, ahol nagyobb a kóbor kutyák száma, így leginkább innen várják a jelentkezőket.

„Tegnap már meghirdettem, hogy lehet jelentkezni, különösen Tábla, Sajóvárkony, Falu térsége, Csépány és Somsály térségéből, hiszen ott a jelentős a kóbor kutyák száma. Tehát elsősorban innen várjuk a jelentkezőket. Folyamatos a jelentkezés, úgyhogy már nem sok betöltendő hely van” - mondta Fidrus Péter, az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány elnöke.

A kóbor állatok nagy problémát jelentenek városunkban. Falkába verődve akár az emberre is veszélyt jelenthetnek. Az Ózdi Állategészségügyi Telep jelenleg teljes létszámmal üzemel, némelyik kennelben 2-3 kutya is van. Ahhoz, hogy a gazdátlan állatok helyzete valamennyire javuljon, az ivartalanítás a megoldás.

„Az ivartalanítás gyakorlatilag óriási fontossággal bír, hiszen Ózdon és térségében rengeteg kóbor kutya van. Ha nem is kóbor kutyák, de gazdás kutyák, csak ugye kerítés, kapu híján folyamatosan kint vannak, és óriási problémát okoznak. Gyakorlatilag az ebtelepünk pedig záros kapacitással bír, tehát az összes kint lévő kutyát képtelenség elhelyezni, legyen az ebtelep, legyen az állatvédő egyesület, lehetetlen” - hangsúlyozta Ujlaki Tamás, ebrendész.

A felelős állattartás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egy kutya a családba sok boldogságot hozhat, azonban egy élethosszig tartó felelősséggel jár. Az ivartalanítási akcióra jelentkezni az ozdiallatvedelem@gmail.com e-mail címen lehet. Az üzenetben meg kell jelölni a kutya lakhelyét, nemét és súlyát, valamint fel kell tüntetni egy telefonos elérhetőséget.