Folytatódott a hagyomány – Hatezer tojással díszítették a meggyfát Szennán
Közösség
2024. febr. 26.

Folytatódott a hagyomány – Hatezer tojással díszítették a meggyfát Szennán

Hatezer tojással díszítették idén a Tartó Lajos Közösségi Ház udvarán található fát a Szennai Nyugdíjas Klub tagjai. A hétvégi program jó hangulatban telt.

Többféle húsvéti tradíciót ismerünk és tartunk, a tojásfa állítás is ilyen, amely egy sváb eredetű népszokás. Hazánkban a keresztény ünnep közeledtével több településen rendszeressé vált a fákat színes, díszes tojásokkal tele aggatni. Szennán sincs ez másképp, már ilyenkor elkezdenek készülni az ünnepre. Szombat délután a Tartó Lajos Közösségi Ház melletti meggyfát díszítette fel a Szennai Nyugdíjas Klub tagsága és a látogatók. Idén már hatodik éve gyűltek össze ebből az alkalomból. Minden évben ezer darab tojással többet szeretnének feltenni a fára a szervezők, így idén hatezer volt a cél. Az eseményre meginvitálták városunk polgármesterét is.

„Hat éve már, hogy a szennai közösség itt a Tartó Lajos Közösségi Ház udvarán tojásfa díszítésbe kezd húsvét előtt. Egy korábbi rekordkísérletük volt, hogy háromezer-hatszáz díszt helyezzenek fel a fára, most már hatezer tojás díszíti a tojásfát, és ebben az évben tovább fejlesztették a kertet, sörös doboz installációkkal is. Nyuszikat és tojásokat alakítottak ki, ami elég komoly és pontos munkát igényelt, illetve rengeteg belefektetett szabadidőt. Én azt gondolom, hogy értékelendő, ami itt történik és bízom benne, hogy még nagyon sokan ki fognak ide látogatni” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Idén újítás volt a sörös dobozokból készült nagy méretű nyuszi, valamint tojások. Ezekkel a kerti dekorációkkal igyekeztek még hangulatosabbá tenni a helyet. Az asszonyok és segítőik már több hónapja gyártják a tojásokat, illetve ügyelnek rá, hogy minden darab akasztóval, szalaggal is el legyen látva. A közösség fontosnak tartja ápolni ezt a hagyományt.

„Hatezer volt a cél, azért attól valamivel több van a fán, mivel mindig készülünk előre, hogy letörik, leesik, vagy lefújja a szél. Bár drótozzuk a tojásokat egyesével, de van az a szél, ami lefújja mindig. Több hetet, hónapot készülünk rá, már karácsonykor festettük a tojást, ami hiányozott. Van, ami be van tekerve fonállal, tehát több technikával készültek, de nagyon nagyon hosszú ideje készülünk rá. Már tavaly elkezdtünk dolgozni az idei tojásfa díszítésén, mert nagyon sok ezer darabot megcsinálni” - emelte ki Tóth Beatrix, a Szennai Nyugdíjas Klub elnöke.

A helyi asszonyoknak apró segítője is akadt, az egyik kislány szívesen töltötte szabadidejét a közösségben. Akasztotta a tojásokat a fára, illetve több lehulló darabot is felszedett a földről.

„Segítettem a tojásfára felrakni a tojásokat, nagyon közel lakom, itt a szomszédban, ezért nagyon sokszor át tudtam jönni” - nyilatkozta Elmi Medina.

A közösség tagjai egész esztendőben gyűjtik és dekorálják a tojásokat, sok felajánlás is érkezik. A helyiek között volt olyan is, aki kétszáz darabbal járult hozzá a sikerhez. A kilátogatók egészen húsvétig gyönyörködhetnek a tojásfában, akinek kedve van fel is akaszthat egy-egy saját készítésű alkotást rá. Talán nem meglepő, hogy jövőre hétezer tojással szeretnék feldíszíteni a fát.