Elűzték a telet – Ostorcsapkodásoktól volt hangos a városközponti Nagyparkoló
Szabadidő
2024. febr. 26.

Elűzték a telet – Ostorcsapkodásoktól volt hangos a városközponti Nagyparkoló

Tizedik alkalommal szervezték meg a Télűző Ostorcsergetést a Nagyparkolóban. Hagyományőrző programokkal és finomságokkal is várták az érdeklődőket.

A hagyományőrző télűzést már tizedik alkalommal szervezik meg városunkban. Az ország több pontjáról is érkeztek betyárok, hogy közösen űzzék el a telet. Voltak, akiket ostorral táncoltattak meg, de akadt olyan is, akire deresre húzva sújtott le a bőrzsineg haragja. A tradíció mellett persze a közönség szórakoztatása volt a cél, természetesen játékos formában. Az érdeklődők a programok mellett farsangi finomságokat is kóstolhattak. A népviseletbe öltözött asszonyok körbejártak és megkínálták az érdeklődőket, fánkkal, pogácsával. Persze ahogyan minden évben lenni szokott a zsíros kenyér sem maradhatott el. Az esemény évről-évre Maruzsi Krisztián jóvoltából valósulhat meg.

„Tizenkét évvel ezelőtt kezdtük, de közbeszólt a covid, úgyhogy ez a mai alkalom lett a tizedik. Ez magán kezdeményezés, barátokkal összejöttünk, hogy csináljunk egy ostorcsergetést. Egyre többen jöttek hozzánk, most a hajdúság környékéről, Debrecenből, innét-onnét. Jöttek még barátaink Eger mellől Verpelétről, hogy minél többen legyünk” - mondta Maruzsi Krisztián, szervező.

Visszatérő vendégek is voltak, így tudták mire számítsanak. Mindenki megtalálta a kedvére való programot. A szervezők igyekeztek szinte mindenkit bevonni a programelemekbe, a legkisebbek akár a szülőkkel is részt vehettek a feladatokban. A délelőttöt motorosok is színesítették, akik a későbbi felvonuláshoz is csatlakoztak. Az eseményre városunk polgármestere, Janiczak Dávid is kilátogatott.

„Maruzsi Krisztián tíz éve szervezi meg a városközponti Nagyparkolóban a télűző ostorcsergetést. Minden évben szép számmal látogatnak ki az Ózdiak a rendezvényre. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó népi hagyományt idéző program, amire én is szívesen kilátogattam. Sőt próbáltam ostortcsergetni is, de hát ehhez meg sokat kell gyakorolni. Úgyhogy mindenki jól érezte magát, aki itt volt a mai napon” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Hangos puska dördülésekkel indult a felvonulás. A résztvevők és a hagyományőrzők megálltak a Polgármesteri Hivatal előtt, ahol szintén harsogtak ostoraikkal, kereplőikkel, illetve puskáikkal. A nagy kör után pedig visszatértek a kiindulópontra. Mindenki abban bízik, hogy sikerült eltemetni a hideget, és hamarosan beköszönt a tavasz.