Ügyességi feladatok, őszinte beszélgetések, nyitottság. Érzékenyítő foglalkozás a Vasvár Úti Általános Iskolában
Oktatás
2024. febr. 28.

Ügyességi feladatok, őszinte beszélgetések, nyitottság. Érzékenyítő foglalkozás a Vasvár Úti Általános Iskolában

Érzékenyítő foglalkozáson vettek részt a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai. A szemléletformáló programot sérült fiatalok segítségével rendezték.

A Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetsége és a Csillagfürt EGYMI ismét érzékenyítő foglalkozást szervezett. A programot a Vasvár Úti Általános Iskola dísztermében tartották sérült fiatalok segítségével. A fogyatékkal élők elfogadására tanít az informatív tanóra.

„Tavalyelőtt részt vettünk az Idevalók című filmnek a premier vetítésén, és ott fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy a gyógypedagógusokat és azokat a fiatalokat, akik ezt tapasztalati szakértőként el is végezték, össze kellene hozni. Itt a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetségének vezetőjével megbeszéltük, hogy a következő tanévtől elkezdjük ezeket a foglalkozásokat közösen” - nyilatkozta Munkácsiné Papp Rea, a Csillagfürt EGYMI pedagógusa.

A rendhagyó tréningre kíváncsian érkeztek a hatodik osztályos diákok. A foglalkozás egy gyors bemutatkozással indult. A sérült fiatalok mindegyike tapasztalati szakértőként volt jelen. A társaságot négy csoportra bontották.

„Mindig megpróbálunk új feladatokat kitalálni közösen a sérült fiatalokkal, amiket itt megvalósítanak a tréningek során” - emelte ki Szűrös-Danyi Edina, a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetségének tagja.

Minden állomáson más-más feladatokat próbáltak ki a kisdiákok. Az asztaloknál a sérült fiatalok irányításával játékos formában megismerkedtek a látás-, hallás-, mozgás- és értelmi fogyatékos emberek élethelyzetével.

„Eddig voltunk az értelmi fogyatékosoknál. Nekem nagyon tetszik az előadás. Elég érdekes, például ott voltunk az értelemzavarnál is, nehéz több dologra figyelni egyszerre” - mondta Kernács Attila, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A program célja, hogy személyes találkozási lehetőséget és kapcsolódási pontot biztosítson a fogyatékkal élők és a meghívó csoport tagjai között. A foglalkozás biztonságos, őszinte légköre lehetővé teszi azt, hogy a résztvevők félelem és tabuk nélkül feltehessék kérdéseiket és nyíltan beszélgessenek egymással.