Minden csepp számít! – A hónap utolsó szerdáján ismét véradásra várták a segítő szándékú embereket a Civil Házban
Egészség
2024. febr. 28.

Minden csepp számít! – A hónap utolsó szerdáján ismét véradásra várták a segítő szándékú embereket a Civil Házban

A Civil Házba várták véradásra a segíteni szándékozókat. A résztvevők között ezúttal mozijegyeket és kézműves kokárdákat sorsoltak ki.

Ismét véradásra várták az ózdiakat az Árpád vezér út 22. szám alatt. Az orvostudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterséges úton nem előállítható. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete minden alkalommal azon dolgozik, hogy minél több embert ösztönözzön a véradásra. Ez most sem volt másképp.

„A mai alkalommal az ózdi mozi felajánlott 3 darab belépőjegyet az egyik műsorukra, azt fogjuk kisorsolni. Ezen kívül pedig kézműves terméket ajánlott fel az egyik helyi vállalkozó, kokárdákat fogunk kisorsolni a véradók között, a nemzeti ünnep közeledtének apropóján” - mondta Kása-Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Folyamatosan érkeztek a segíteni szándékozók. Egy véradás során 450 ml vért vesznek le, ezt a mennyiséget a szervezet könnyen tudja pótolni. Fontos kiemelni, hogy ez nem egy laboratóriumi vér mintavétel, nem kell üres gyomorral menni, hanem a megszokott módon kell étkezni. A véradás előtt ajánlott sok folyadékot fogyasztani. Többen is voltak, akik rendszeresen nyújtják segítő karjukat. Varga Zoltánné már a 27. alkalommal adta vérét.

„Saját részemről azért, mert legalább önzetlenül tudok segíteni embertársaimon. Rajtam is segítenek, bízom benne, ha esetleg olyan helyzetbe kerülök. Ez tényleg nem kerül sem pénzembe, sem fáradtságomba, legalább ennyivel hozzá tudok járulni valakinek az életéhez vagy a gyógyulásához” - emelte ki Varga Zoltánné.

A hazai egészségügyi intézmények szükséglete évente körülbelül 400 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátás országosan napi 1600-1800 véradó részvételével lehetséges. Legközelebb március 27-én segíthetnek önzetlenül a véradók.