Kezdetek, nehézségek és szép pillanatok – autóversenyzők érkeztek a Digitális Erőműbe
Sport
2024. febr. 29.

Kezdetek, nehézségek és szép pillanatok – autóversenyzők érkeztek a Digitális Erőműbe

Autóversenyzők beszélgettek a Digitális Erőműben. A Sportmúltunk sorozat legutóbbi részében dr. Ádám Antal, Nedecki László és Spitzmüller Csaba voltak a vendégek.

Két rally autó állt a Digitális Erőmű bejárata előtt. A Sportmúltunk sorozat legújabb állomása a Benzingőz címet kapta. Ennek apropóján parkoltak le itt a járművek. Bent is hangosan zúgtak az autók, bár ezek jelentősen kisebbek voltak, mint az igaziak. Az RC modellautók bemutatása után az irányítást bárki kipróbálhatta. A résztvevők családias hangulatban várták, hogy megérkezzenek a vendégek.

Elsőként Dr. Ádám Antal, vagyis „Lódoki” lépett a színpadra, majd Vadkutya, azaz Nedecki László érkezett meg, végül pedig Spici, vagyis Spitzmüller Csaba követte őket. Pályafutásuk kezdetéről, motivációjukról és az autósport adta élményeikről beszéltek. Dr. Ádám Antal elmondta, Ózdon nagy volt az autósélet.

„Mi tizenéves korunkban ebbe belecsöppentünk. Először csak néztük, aztán saját autó, néha nyilván feszegettük a határainkat is, de borzasztó sokan voltunk, akik ezt szerettük. Egy nagyon komoly baráti társasággal jártunk gyakorlatilag mindenfelé az országban, nélkülünk nem nagyon rendeztek versenyt sehol” - emlékezett vissza dr. Ádám Antal, autóversenyző.

Vicces történetek, nehézségek, eléjük gördülő akadályok és felemelő pillanatok. Minden szóba került, ami a pályájukat érintette. Nedecki László ugyan még ritkán a kormány mögé ül, a stafétát azonban már átadta fiának. Azt mondja, akit egyszer megérintett a benzingőz, az nem tud elszakadni ettől a sporttól.

„Amikor elrajtolunk, akkor csak az autó, navigátor meg az út van, és akkor tényleg teljesen lekapcsolt az ember, tehát egy ilyen jó erős hétvége, versenyhétvége után teljesen kicserélődünk attól függetlenül, hogy nagyon fáradtak is vagyunk, de agyilag is úgy kikapcsolja az embert” - fogalmazott Nedecki László, autóversenyző.

Az ózdi versenyzők mellett az eseményen részt vett Spitzmüller Csaba, abszolút magyar bajnok, kétszeres Magyar N csoportos bajnok és kétszeres abszolút harmadik helyezett. Pályafutását rally versenyzőként kezdte, majd amikor ott letette a lantot, a rallycross pályákon találkozhattak vele a nézők, de pályaversenyző is volt a Ferrarinál.

„Mind a három szenzációs és bármelyik válfaja a sportnak egyébként nagyon előre viszi az embert. Ez lehet egyébként technikai sportág vagy egyéb sportok. Nevel, nagyon nagyon komoly szintre neveli az embernek a tűrőképességét, a kitartását, célokat állít az ember önmaga elé és ez talán a fiatalok szempontjából a legeslegfontosabb, hogy legyenek céljaik, és akkor van értelme az életüknek” - mondta Spitzmüller Csaba, autóversenyző.

A versenyzők érdekes történeteket osztottak meg a résztvevőkkel, akik örömmel hallgatták végig a beszélgetést.