Lepkehimlő terjed az óvodás, valamint a kisiskolás gyerekek körében az országban
Egészség
2024. febr. 29.

Lepkehimlő terjed az óvodás, valamint a kisiskolás gyerekek körében az országban

Rohamosan terjed a lepkehimlő az óvodás és a kisiskolás gyerekek között az országban. Városunkat egyelőre nem érte el a járvány, azonban fontos a megelőzés és védekezés.

Vidáman rajzoltak a gyerekek az Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvodájának egyik csoportjában. Az óvónő elmondta, nem tapasztalt mostanában terjedő lepkehimlőt az intézmény csoportjaiban. Inkább a télen jellemzőbb felső légúti betegségek fordultak elő a gyerekek körében. Ez okozta a legtöbb hiányzást.

„Mostanában már szerencsére ezekből a téli betegségekből, megfázásokból, influenzaszerű megbetegedésekből nagyjából meggyógyultak a gyerekek. Most már szinte teljes létszámmal mennek a csoportok. A lepkehimlő tudomásunk szerint a mi óvodánkban konkrétan egyáltalán nem, de tudomásom szerint a város óvodáiban sem tapasztalható még, hogy megjelent volna” - mondta Mustosné Jakab Judit, az Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvodájának igazgatóhelyettese.

Az országban azonban rohamosan terjed a vírus, ami főként a 4 és 12 év közötti gyerekeket érinti, de kismértékben a felnőttek is fogékonyak lehetnek rá. Dr. Csízi Zoltán gyermekorvos azt mondja praxisában nem kapott visszajelzést tömeges megbetegedésekről.

„A lepkehimlő egy vírus által okozott ártalmatlan, fertőző megbetegedés. Vírusos fertőzésről lévén szó, általános vírusos fertőzésre jellemző tünetei vannak. Járhat hőemelkedéssel, köhécseléssel, orrváladékozással és a legjellemzőbb tünete a rózsaszínű kiütés a kétoldali arc szélen. Néhány napig tart, speciális terápiája nincs, mint az általában a vírusos fertőzéseknek, tüneti terápia a teendő” - tette hozzá dr. Csízi Zoltán, gyermekorvos.

A kicsik nagy részénél akár tünetmentesen is megjelenhet a vírus, amely ilyenkor még fertőzőképes. A pillangószerű kiütések sokszor a betegség elmúlásakor jelentkeznek. A lepkehimlő általában enyhe lefolyású, amelyet az immunrendszer sikeresen leküzd. Várandósok esetében, főleg az első trimeszterben járóknál, a betegség súlyosabb szövődményeket is okozhat, ezért ilyenkor a kismamák ha tehetik, kerüljék el a lepkehimlős gyerekeket.